Hollywood si polepšil i celosvětově

Hollywood

Hollywood Zdroj: ctk

Největších sedm hollywoodských studií si loni celosvětově polepšilo o více než 400 milionů dolarů ve srovnání s rokem 2012. Vyplývá to z odhadu studií, která zveřejnil magazín Variety. Celkové globální tržby hollywoodské sedmičky loni dosáhly 24,4 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve to bylo 23,98 miliardy.

Po vylepšení domácího trhu si tak Hollywood polepšil i na celosvětové úrovni. Přesná čísla včetně podílu Hollywoodu na celkových tržbách přinese až oficiální zpráva Americké filmová asociace (MPAA), která každoročně vychází v březnu. „Ze všech studií se nejvíce dařilo Warner Bros., jehož tržby překonaly pětimiliardovou hranici,“ uvádí Andrew Stewart z Variety.

To potvrzují také data z největších trhů, kde Warneři obsadili první příčku statistik loňského roku. Vedle klíčového domácího trhu to platí i pro Španělsko či Velkou Británii. Warneři tak na vrchol dosáhli po dvou druhých místech v předchozích letech. Naopak největší pád zaznamenal předloňský lídr tabulek, studio Sony. Tomu se nepodařilo navázat na úspěch bondovky Skyfall a z první příčky spadl na pátou, což stálo místo několik vrcholných manažerů.

Studio Warner Bros. ale muselo na vítězství vynaložit značné úsilí. Podle serveru Boxofficemojo. com studio loni uvedlo 25 nových snímků. „Stejně jako Warner Bros. prožil nejlepší rok historie i Disney. Je to obdivuhodné, zvážíme-li, že uvedl méně než polovinu nových filmů,“ komentuje úspěch Disneyho Pamela McClintocková z magazínu Hollywood Reporter.

Již podruhé chvost statistik obstarává dvojice Lionsgate a Paramount. Druhý uvedený byl přitom v roce 2011 s tržbami 5,17 miliardy dolarů jasným vítězem. Naopak Lionsgate potvrzuje vitalitu mezi největšími studii, k nimž se zařadil na počátku roku 2012. Tehdy středně výkonné studio převzal podobně úspěšný Summit Entertainment. Díky ságám Twilight a Hunger Games se mu nyní daří v nejvyšší lize.

Celosvětové tržby hollywoodských studií v roce 2013
Pořadí Pořadí 2012 Studio Odhad tržeb (v miliardách dolarů)
1. 2. Warner Bros. 50,4
2. 4. Walt Disney 4,68
3. 5. Universal 3,68
4. 3. 20th Century Fox 3,39
5. 1. Sony 3,02
6. 6. Lionsgate 2,32
7. 7. Paramount 2,27

Zdroj: variety.com