Hollywood vydělal. Často jen díky televizi

Záchrana 21st Century Fox. Seriál Homeland (Ve jménu
vlasti) těží z propracovaných, dobře obsazených postav

Záchrana 21st Century Fox. Seriál Homeland (Ve jménu vlasti) těží z propracovaných, dobře obsazených postav Zdroj: Ceska televize

Studiím v Hollywoodu se loni skutečně dařilo. Po informaci o rekordních tržbách amerických kin to potvrzují také výroční zprávy šesti největších studií a jejich mateřských společností.

Podle magazínu Hollywood Reporter celkový zisk takzvané velké hollywoodské šestky za rok 2013 dosáhl částky 4,3 miliardy dolarů. To je o 23 procent více oproti roku 2012, kdy zisk činil 3,5 miliardy dolarů. „Digitálnímu streamování se podařilo vyvážit snižující se prodeje DVD a franšízy vydělaly více než v roce 2012,“ uvedl Hollywood Reporter. Čest studií ale často zachraňovaly také úspěchy v televizní produkci.

Na silných sériích neboli franšízách vydělala především studia Warner Bros. a Walt Disney. Warneři se i díky Hobitovi a komiksovému Muži z oceli stali vůbec nejziskovějším studiem. „Byl to již pátý rok v řadě, kdy celosvětové tržby všech našich filmů překonaly hranici čtyř miliard dolarů,“ stojí ve výroční zprávě vlastníka studia Time Warner.

Zisky velké hollywoodské šestky za rok 2013Zisky velké hollywoodské šestky za rok 2013

Walt Disney, distributor nejvýdělečnějšího filmu roku, si zase polepšil o více než polovinu na 836 milionů dolarů a obsadil celkově třetí příčku. Husarský kousek se povedl studiu Universal, které díky filmovým trhákům meziročně vydělalo o neuvěřitelných 511 procent více. Loni si přišlo na 483 milionů oproti 79 milionům v roce 2012. „Kromě skvělých výkonů filmů se na tom podepsaly také nižší náklady na reklamu, marketing a propagaci,“ uvedla k úspěchu NBCUniversal mateřská společnost Comcast.

Studia 21st Century Fox a Sony na filmovém poli propadla, Sony dokonce propustilo několik vrcholných manažerů. Právě Fox je ale mimořádně úspěšný v produkci televizních seriálů. Na jeho kontě jsou oceňované a výnosné série jako Simpsonovi, Taková moderní rodinka, Glee či American Horror Story. „Růst tržeb v posledním kvartále odráží lepší výsledky v televizní produkci. Ty táhly především Taková moderní rodinka, vyšší tržby Homelandu a také rostoucí zájem o předplatitelská videa na vyžádání, což je zásluha především seriálu The Killing,“ uvádí se ve výroční zprávě posledního kvartálu roku 2013 společnosti 21st Century Fox. Sony zase uspělo díky seriálu Perníkový táta, který loni skončil.