IBM se rozdělí na dvě firmy. Dál se chce soustředit jen na cloud

IBM

IBM Zdroj: Reuters

Americký technologický obr IBM se rozdělí na dvě samostatné veřejně obchodované společnosti. Završí tak letité úsilí o opuštění svých dřívějších aktivit a orientaci na cloudové služby, které mají vyšší ziskovou marži. Podle dnešního prohlášení IBM vyčlení do samostatné firmy svoji divizi infrastrukturních technologických služeb. Rozdělení by mělo vstoupit v platnost koncem příštího roku.

Generální ředitel Arvind Krishna označil tuto změnu za „významný posun“ v podnikatelském modelu společnosti. Upozornil, že firma v 90. letech minulého století prodala své síťové aktivity, na počátku tisíciletí výrobu osobních počítačů a zhruba před pěti lety polovodičovou divizi. Krishna také zorganizoval loňskou akvizici cloudové firmy Red Hat za 34 miliard dolarů (787,1 miliardy korun).

IBM v posledních letech přesunula svou pozornost na růst cloudových služeb, s cílem vykompenzovat slábnoucí zájem o software a sezonní poptávku po sálových serverech. Krishna, který se ujal funkce v dubnu, uvedl, že software a řešení budou po rozdělení tvořit většinu příjmů IBM.

Divize, kterou se IBM rozhodla osamostatnit, poskytuje služby, včetně technické podpory, datovým centrům. Pracovní název nové firmy je zatím NewCo. V souvislosti s oddělením očekává firma mimořádné výdaje 2,5 miliardy dolarů.

IBM ve třetím čtvrtletí očekává výnosy 17,6 miliardy dolarů a očištěný zisk na akcii 2,58 dolaru. To je v souladu s prognózami analytiků, napsala agentura Reuters.