Internet se může změnit. Europoslanci definitivně schválili reformu autorského práva

Europoslanci hlasovali o copyrightu, tedy směrnici o autorském právu

Europoslanci hlasovali o copyrightu, tedy směrnici o autorském právu Zdroj: Reuters

Evropský parlament
Copyright, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Evropský parlament dnes definitivně schválil reformu autorského práva, která může do značné míry změnit fungování internetu. Měla by oslabit americké obří firmy jako Google či Facebook a posílit autorská práva novinářů, hudebníků či muzikantů. Jde o největší změnu autorského práva od roku 2001 a o prohru velmi mocné technologické lobby. Nová pravidla budou stát technologické firmy nemalé finanční prostředky, evropskému kreativnímu průmyslu by naopak peníze měla přinést.

Projednávání reformy autorských práv od začátku provázely velké emoce. Na jedné straně stáli vydavatelé, hudebníci či filmaři a na straně druhé právě technologické filmy, zejména Google.

Dnešní hlasování skončilo poměrem 348:274 hlasů ve prospěch navrhované směrnice. Během hlasování se ovšem odehrál moment, který mohl celou reformu pohřbít. Ve chvíli, kdy se hlasovalo o připuštění pozměňovacích návrhů, celý návrh byl odmítnut jen o pět hlasů. Pokud by tomu bylo naopak, osud celé legislativy byl nejistý.

Ani schválení směrnice neznamená, že nová pravidla pro užívání autorsky chráněných děl na internetu začnou platit hned. Každý členský stát EU bude mít dva roky na to, aby je zavedl.