Investice za více než sedm miliard dolarů. Intel si postaví továrnu v Malajsii

Sídlo Intelu.

Sídlo Intelu. Zdroj: ČTK

Firma Intel.
2
Fotogalerie

Americká společnost Intel investuje přes sedm miliard dolarů (156,6 miliardy korun) do výstavby nové továrny na kompletování a testování čipů v Malajsii. Oznámil to ve čtvrtek šéf podniku Pat Gelsinger. V době celosvětového nedostatku polovodičů tak americká firma rozšíří jejich výrobu v této jihoasijské zemi, továrna by měla zahájit provoz v roce 2024. Investice v zemi vytvoří více než čtyři tisíce pracovních míst pro společnost Intel a více než pět tisíc míst ve stavebnictví, uvedla malajsijská vláda.

Celosvětový nedostatek polovodičů způsobil, že výrobci automobilů omezují výrobu a firmy, jako je například Apple, zpožďují dodávky chytrých telefonů. Za nedostatkem čipů je částečně poptávka po elektronice vyvolaná pandemií covidu-19 a potíže v dodavatelských řetězcích.

Odvětví výroby čipů v Malajsii očekává, že nedostatek polovodičů potrvá více než dva roky. Na celosvětovém obchodu s čipy se Malajsie podílí více než desetinou, poznamenala agentura Reuters.

Gelsinger v polovině října uvedl, že firma do konce roku oznámí rozhodnutí o umístění dvou nových velkých továren v Evropské unii. Americký podnik hodlá v příštím desetiletí na evropském kontinentě investovat 80 miliard eur. Jeho plány přicházejí v době, kdy se Evropská unie snaží snížit závislost na dodávkách polovodičů ze Spojených států a Číny.

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz