Investoři věří v úspěch Hunger Games

Ve filmu Hunger Games hraje Jennifer Lawrenceová (vpravo), letošní držitelka Oscara

Ve filmu Hunger Games hraje Jennifer Lawrenceová (vpravo), letošní držitelka Oscara Zdroj: bontonfilm

Nadcházející víkend bude klíčový pro cenu akcií společnosti Lionsgate Entertainment. Do světových a především amerických kin vstoupí pokračování hitu Hunger Games, které loni vytáhlo středně výkonné studio do nejvyšší hollywoodské ligy.

Akcie Lionsgate od premiéry prvního dílu 23. března 2012 do středy 20. listopadu posílily o 123,6 procenta na aktuálních 32,49 dolaru. Dobré zprávy pro investory tím ale nekončí. „Filmoví odborníci předpokládají, že pokračování Hunger Games překoná původní snímek a zaznamená rekordní tržby pro studio Lionsgate,“ uvádí Lisa Richwine z agentury Reuters.

Tomu odpovídají i doporučení finančních institucí, které Reuters shromažďuje. Většina z nich důrazně radí nakoupit akcie, případně ty stávající ponechat v portfoliu. Byznys kolem filmu Hunger Games totiž neskončí v průběhu několika týdnů, ale bude pokračovat i vydáním na discích DVD a Blu-ray. Podle nejnovějších výsledků hospodaření Lionsgate právě prodej fyzických nosičů tvoří téměř polovinu z příjmů filmové sekce společnosti.

Uvádění velkých hitů v posledních letech mívá vliv na hodnotu akcií konglomerátů vlastnících hollywoodská studia. Například loni v květnu hodnota Walt Disney Company vzrostla během týdne po premiéře třetího nejvýnosnějšího filmu všech dob Avengers o šest procent. Akcie stejně tak reagují i na problémy významných filmů. Loni v červenci během jediné obchodní seance ztratily akcie Time Warner pět procent z hodnoty. Bylo to v reakci na střelbu v kině během premiéry snímku Warner Bros. Temný rytíř povstal.