iPad klestí cestu Applu do korporátního byznysu. Vytlačí Microsoft?

iPad

iPad Zdroj: profimedia.cz

Zatímco dnes vládne v kancelářích firem Microsoft, Applu se daří díky iPadu stále víc pronikat i do této sféry. Z nedávného průzkumu IDG Connect vyplynulo, že 91 procent manažerů, kteří mají iPad, ho považují za důležitý pracovní nástroj. Polovina z nich ho používá pravidelně, dalších 40 procent alespoň občas. A s popularity iPadu mezi manažery těží i applovské počítače Mac.

I když na trhu tabletů existuje konkurence, ve firemním prostředí iPad vládne. A to zejména v oblasti finančních služeb nebo ve farmaceutických firmách, uvádí server Bloomberg. Ten si všímá i toho, že iPady byly často k vidění i mezi vlivnými účastníky nedávného ekonomického fóra v Davosu.

“Viděl jsem spoustu přístrojů, které se objevily během posledních let. Žádný ale nebyl přijat tak rychle jako iPad,“ komentuje to Matt Wallach, který vyrábí software pro farmaceutické firmy.

Podle IT analytika Toma Mainelliho dodávky iPadů do korporátní a veřejné sféry v příštím roce stoupnou o polovinu. „Pro Apple je ve firemní sféře spousta místa k růstu,“ dodává analytik Bloomberg Industries Anand Srinivasan.
Do korporátního světa se podařilo vstoupit i smartphonům Applu, iPhone u manažerů narušil dominanci telefonů Blackberry.

Microsoft má trumf – své Office

Obliba přístrojů Applu a navázaného informačního ekosystému by mohla pomoct i počítačům Mac. Ty mají zatím na firemním trhu jen zhruba 3 procenta a sféře vládnou počítače s operačním systémem od Microsoftu. Dodávky pro firmy jsou ale výhodným byznysem. Zahrnují totiž i servis a další služby, což může přinášet vyšší marže než prodeje spotřebitelům.

Microsoftu se zatím s Applem nedaří na trhu tabletů soupeřit. Firemní sféru si ale podle všeho nechce nechat vzít. V průběhu tohoto roku má přijít s novou verzí Windows určenou speciálně pro tablety. Těm by měla umožnit rychlou práci s aplikacemi Microsoft Office, které jsou pro práci ve firmách klíčové. To by pro tablety, které budou využívat nové Windows 8, mělo znamenat velkou výhodu, protože Microsoft s verzí Office pro iPady dosud nepřišel.