IT akvizice roku: VMware kupuje startup Nicira

VMware

VMware

Virtualizační lídr VMware oznámil, že za 1,26 miliardy dolarů kupuje pět let starý startup Nicira, o kterém se už několik měsíců mluví jako o vůbec nejnadějnějším mladém projektu v IT branži. VMware, který před týdnem oznámil změny ve vedení firmy, se tímto krokem chystá na novou éru budování datových center

„VMware stál v čele revoluce virtualizace serverů a nyní máme příležitost uskutečnit to samé v oblasti datových center a cloudových sítí,“ vzkazuje sebejistě v oficiálním prohlášení výkonný šéf virtualizačního giganta Paul Maritz.

VMware před několika lety skutečně způsobil revoluci, když přišel s technologií, která z klasických fyzických serverů v datových centrech dokázala vytvořit servery virtuální. Na jednom fyzickém stroji najednou bylo možné provozovat více strojů virtuálních, které disponují stejnými vlastnostmi a možnostmi, jako jejich fyzické alternativy.

Lídr v nové éře

Firmám a provozovatelům datových center tento koncept přinesl výrazné finanční i časové úspory. Nasazení virtuálního serveru zabere řádově minuty, zatímco nasazení serveru klasického i několik týdnů až měsíců. Díky virtualizaci je navíc možné počet fyzických strojů výrazně zredukovat. Virtualizace je zároveň základní stavební kamen pro budování cloudů.

A právě to, co VMware přinesl do světa serverů, Nicira přináší do oblasti sítí, pomocí kterých servery, datová centra a počítače komunikují. Nad síťovými „krabičkami“ jako jsou switche a další je nyní možné provozovat virtuální softwarové sítě. Princip je podobný jako u serverové virtualizace – už není nutné neustále přikupovat nový síťový hardware, ale stačí vytvářet jeho virtuální podobizny.

„Akvizice společnosti Nicira přidá do našeho portfolia síťové produkty a nasměruje nás jako lídra v oblasti softwarově definovaných sítí,“ slibuje si od uzavřeného obchodu Maritz, kterého brzy v nejvyšším křesle společnosti vystřídá jeho nástupce Pat Gelsinger (Maritz usedne ve vedení společnosti EMC, která je většinovým majitelem VMware).

„Kombinace technologií Nicira a VMware spojí dohromady dva průkopníky a přinese zákazníkům lídra v oblasti softwarově definovaných sítí pro jakékoliv cloudové prostředí,“ připojuje se s komentářem také spoluzakladatel a technologický šéf Niciry Martin Casado.

VMware už delší dobu hlásá, že se datová centra v budoucnu stanou plně virtualizovaným prostředí, kdy ústřední roli nebude hrát hardware, ale software. Technologický ředitel společnosti Steve Herrod dokonce současná datová centra přirovnává k „téměř historickým muzeím minulosti IT“.

Zavařit tradičním síťovým výrobcům

Podle vize VMware, k jejímuž naplnění firma velice rychle směřuje, by datové centrum mělo představovat jedno prostředí, kde není nutné neustále přikupovat fyzický hardware, ale sítě, servery a další komponenty je možné přidat pomocí softwaru.

„V budoucnosti bude veškerá výpočetní, síťová a úložná infrastruktura nekonečně pružná, absolutně spolehlivá a dokonale flexibilní. VMware učinil obrovský krok směrem k uvedení této budoucnosti kupředu,“ myslí si například významný investor Ben Horowitz. „VMware si díky akvizici Niciry vytvořil cestu, díky které se může stát nejdůležitější společností v oblasti IT infrastruktury na dalších 10 let,“ dodává na svém blogu.

VMware se softwarově definovanými sítěmi (SDN) pracoval už dříve a zahrnoval je do některých svých produktů, například do vSphere, vShield nebo vCloud Director. Jeho protokol VXLAN ale není tak vyspělý a komplexní, jako nově získaná technologie.

Firma zároveň v této oblasti spolupracovala se světovou síťovou jedničkou, společností Cisco Systems. Také Chambersova firma se v rámci svých nových produktů na příchod SDN sítí připravuje. Lze očekávat, že po akvizici Niciry dostane vzájemná spolupráce významné trhliny.

Cisco ostatně vytvořilo samostatný startup Insieme, do kterého investovalo 100 milionů dolarů a který vytváří technologii přímo konkurující technologii Nicira. Pokud se vývoj zadaří, Cisco má výhradní právo na odkup Insieme za částku 750 milionů dolarů.

Čtyřicetimiliardový trh

VMware očekává, že akvizici dokončí koncem druhé poloviny tohoto roku. Nicira za pět let fungování nasbírala investice ve výši 50 milionů dolarů od skupiny investorů, mezi které patří například Andreessen Horowitz nebo spoluzakladatelka VMware Diane Greene. Mezi nejvýznamnější zákazníky Niciry patří AT&T, eBay, Rackspace, DreamHost nebo Fidelity Investments.

Soukromě vlastněná společnost čísla o hospodaření nezveřejňuje. Stejně tak není jisté, na kolik její zákazníci novou technologii skutečně využívají v ostrém provozu a v kolika případech jí testují pro budoucí nasazení. S prodejní silou VMware a napojením na jejich dosavadní produkty se však dá očekávat, že si akvizice na sebe brzy začne vydělávat.

Zástupci VMware přislíbili, že technologiím Nicira ponechají otevřené standardy, díky čemuž tato technologie může spolupracovat s jinými technologiemi, například hypervisory od Microsoftu nebo Citrixu a open source platformami jako OpenStack a CloudStack.

Se softwarově definovanými sítěmi si pohrávají také další společnosti. Kromě Cisca jsou to například HP, Dell, Brocade, Juniper Networks a další. Velikost trhu migrujícího z fyzických síťových prvků na softwarové nástroje aktuálně představuje téměř 40 miliard dolarů.

IT svět v oblasti cloudových technologií kromě Niciry sleduje také další slibný projekt – Numecent. Ten dokáže převádět aplikace pro Windows do cloudu a spolehlivě a velice rychle je doručovat na libovolná zařízení.