Operátoři a mobilní sítě stojí před jednou z největších změn

Mobilní telefon

Mobilní telefon

E15.cz ze San Diega: Mobilní operátoři po celém světě stojí před velkým problémem. Do roku 2015 by do světa internetu mělo přistupovat více mobilních zařízení, než těch klasických. Kolem roku 2016 bude do celosvětové sítě skrze mobilní síť připojeno až 19 miliard zařízení, nejenom telefonů a tabletů, ale také dalších chytrých zařízení v domácnostech.

Role operátorů, kteří své služby stavěli především na poskytování služeb, jako jsou SMS nebo klasické volání, se začíná zásadně měnit. Už v současné době je však možné pozorovat propady příjmů z těchto klasických kanálů, mimo jiné z toho důvodu, že uživatelé ke komunikaci místo SMS používají služby jako iMessage, Facebook, Twitter a další, jejichž data proudí přes internet.

S rostoucím počtem chytrých mobilních zařízení rostou také nároky a požadavky uživatelů. Ti chtějí ze svých strojů přistupovat k různým internetovým službám, a to nejenom k těm datově relativně nenáročným jako jsou sociální sítě, ale také ke streamování videa a dalším podobným radovánkám.

Nové požadavky uživatelů

Současná situace ale není ideální. Operátoři nemají tak kvalitní infrastrukturu, která by dokázala tento nový typ služeb efektivně obsluhovat. Typickým problémem je například to, že se jen velice těžko přidělují priority různým internetovým službám. Operátoři příliš dobře nerozeznají, které služby mají mít vyšší prioritu. Videa z YouTube, písničky ze Spotify nebo Google Maps jsou na stejné úrovni jako nenáročné datové služby. Výsledkem je neustálé načítání a „přesýpací hodiny“.

Operátoři stejně tak stojí před problémem, jak tento nový typ služeb zpeněžit. Prozatím nedělají příliš populární opatření a nastavují datové limity (FUP). To ale vzhledem k rostoucím nárokům a spotřebě nejspíše nebude dlouhodobé řešení. To se skrývá jinde, na pozadí.

„Operátoři musí být mnohem rychlejší v nasazování nových služeb,“ myslí si například technologická šéfka společnosti Cisco Systems Padmasree Warrior. V rozhovoru, který vedla s novináři na konferenci v San Diegu, upozornila právě na rostoucí počet zařízení, mobilních datových toků a zejména požadavků uživatelů, kteří nové služby po svých operátorech vyžadují.

Sítě operátorů i firem se mění.Sítě operátorů i firem se mění. | Jan Sedlak

Cisco a někteří další hráči na trhu jako například Juniper Networks nebo Ericsson proto vydávají nové inteligentní síťové prvky do datových center, které současný rostoucí fenomén dokážou řešit. V případě Cisca se jedná o „krabičku“ ASR 5500, kterou lze popsat jako bránu mezi mobilní sítí operátorů a internetem, která do řízení datových toků vkládá jakousi inteligenci.

Nová role operátorů

„Tyto nové technologie umožňují operátorům lépe optimalizovat a zpeněžit jejich sítě,“ vysvětluje výhody Padmasree Warrior. Operátoři nyní mohou dynamicky rozdělovat tok dat a priority jednotlivým službám. Online video už tak například nemusí být na stejné úrovni jako statické webové stránky nebo reklamy a může se načítat mnohem rychleji.

Pro mobilní poskytovatele to ale kromě této technologické výhody nabízí především možnost, jak na datech lépe vydělat, než pouhým určováním limitu stažených gigabytů. Budou si moci účtovat například na základě služeb. Uživatelé si budou moci vybrat, který typ internetových aplikací je pro ně zajímavější, například ono video, a platit podle speciálního tarifu, bez toho, aniž by bylo nutné stanovovat limity. Technologie na pozadí umožní tento druh dat upřednostňovat a obsluhovat.

Provozovatelé mobilního internetu navíc nemusí zpoplatňovat pouze uživatele, ale také samotné provozovatele služeb. Otevírá se třeba dohoda s Netflixem, který bude americkým operátorům platit za to, že nabídne neomezený balíček na sledování videa právě z této služby. „Hlavní výhoda je nicméně především v tom, že operátoři budou schopní držet krok s požadavky uživatelů,“ myslí si Warrior.

Novou technologii Cisca jako první nasadil americký operátor Verizon a indický Bharti. Dominantní postavení globální síťové jedničky může celý trh rozhýbat a určit jeho směr. „Světový trh s operátory v současné době stojí před významnou změnou kvůli novým druhům služeb a zařízení jako jsou chytré telefony nebo cloud,“ říká Warrior.

Doba inteligentních softwarových sítí

Podobně inteligentně se nebudou řídit pouze sítě operátorů. Nejenom Cisco do budoucna počítá s tzv. softwarově definovanými sítěmi (SDN), které do datových toků přenesou mnohem větší úlohu softwaru oproti klasickému hardwaru.

To v praxi znamená, že základ sítě budou pořád tvořit klasické a inovované síťové prvky, ale zároveň se stanou otevřenými pro vývoj vlastních aplikací. Cisco nyní ohlásilo platformu ONE, jejíž součástí je i vývojové prostředí a API rozhraní, díky kterým může kdokoliv napsat vlastní aplikaci, která pak umožní řídit síťový provoz.

„Síťové společnosti se díky tomuto stále více stávají softwarovými společnostmi,“ popisuje v rozhovoru pro E15.cz probíhající změny šéf síťových architektur v Ciscu David Ward. „Nyní je možné pracovat se sítěmi, aniž byste o nich něco věděli.“ Nový trend vysvětluje na příkladu, kdy už nebude nutné propojovat porty, firewally a další technické záležitosti, ale samotné uživatele – stačí napsat aplikaci, která má uživateli František zajišťovat komunikaci s uživatelem Jakub a aplikace a síťové prvky už se o doručení postarají.

Krabičky pro novou generaci mobilního internetu.Krabičky pro novou generaci mobilního internetu.

Ve Spojených státech už mají velcí operátoři divize softwarových vývojářů, kteří na SDN aplikacích pracují. „Univerzity jsou plné mladých softwarových vývojářů a sítě jsou další oblast, kde naleznou uplatnění,“ myslí si Ward. Softwarové síťové prostředí navíc dává zajímavé možnosti do budoucna. Cisco například může vybudovat vlastní App Store, kde budou moci vývojáři prodávat aplikace pro síťový hardware a ostatním pak umožní jejich nákup.

„SDN je pro sítě velice atraktivní záležitost, ale přerod samozřejmě nebude okamžitý. Musíme na tom zapracovat s partnery, distributory a odborníky,“ uzavírá téma jeden z nejvýše postavených inženýrů v Ciscu.

Propojit se s cloudem

Cisco si myslí také to, že přišla doba na novou generaci WAN sítí, protože společnosti stále více plánují přechod na cloudové aplikace. „Firmy stěhují aplikace do cloudu jako nikdy předtím,“ říká pro E15.cz jeden z viceprezidentů síťového obra Praveen Akkiraju a upozorňuje na více než 300procentní růst v této oblasti. „IT vybudovalo infrastrukturu, která je připravena pro klasické (legacy) aplikace, to se ale teď velice rychle mění.“ Podle průzkumů už 37 procent společností zvažuje, že jejich cloudová IT infrastruktura bude nejdůležitější a kritickou součástí.

To, že se firmy chtějí napojovat na cloudové aplikace, se Cisco logicky snaží zpeněžit a připravilo produkt Cloud Connected Solutions. Ten na mnoha úrovních zajišťuje rychlejší a zabezpečenější spojení nejenom s veřejným cloudem. „Věříme, že tato služba je budoucnosti sítí. Společnosti začínají investovat do sítí tak, aby mohly doručovat cloudové aplikace, a my dokážeme tuto transformaci vést.“