ITC: Apple neporušil patenty společnosti S3 Graphics

Apple

Apple

Americká komise pro mezinárodní obchod (ITC) rozhodla, že Apple neporušil grafické patenty vlastněné firmou S3 Graphics (S3G), která patří společnosti HTC na Tchaj-wanu. S3 Graphics podala na Apple stížnost v květnu 2010, kvůli porušení čtyř patentů v oblasti technologie komprese obrazu.

Spor začal na jaře roku 2010. Apple tehdy podal k ITC stížnost, ve které tvrdil, že HTC porušuje desítku jeho patentů. Aby toho však nebylo málo, v květnu téhož roku vstoupila do právní bitvy u ITC i společnost S3 Graphics (kterou později koupilo HTC za 300 milionů dolarů), která se domnívala, že je to Apple, kdo porušuje patenty. Mezitím na sebe HTC a Apple ještě chrlili žaloby u civilního delawarského soudu, které sice Apple nakonec stáhl, ale znovu je podal v jiném znění.

Ale zpět k S3 Graphics. V lednu 2011 se začal Apple u soudu v Severní Karolíně domáhat zneplatnění čtyř patentů společnosti S3G. Ta si takové jednání nenechala líbit, bránila se a soud jí nakonec dal v červenci za pravdu – Apple porušuje dva ze čtyř zmiňovaných patentů. Jak je ale v těchto sporech běžné, Apple podal žádost o přezkum. Po dalších právních bitvách nakonec komise došla k závěru, že Apple neporušil ani jeden ze čtyř patentů a kauzu ukončil.

ITC je agentura, která má možnost blokovat dovoz takových výrobků, u kterých se domnívá, že došlo k porušení patentové ochrany.