Janeček vyhlásil stopstav na investice České televize

Začne šetřit i na lidech. Pro
letošní a příští rok mzdy v
České televizi zamrznou,
slíbil generální ředitel Jiří
Janeček radě ČT

Začne šetřit i na lidech. Pro letošní a příští rok mzdy v České televizi zamrznou, slíbil generální ředitel Jiří Janeček radě ČT Zdroj: mediafax

Ředitel České televize Jiří Janeček, který chce na konci srpna opustit funkci, se vlády nad stanicí fakticky vzdává již nyní. Od včerejška do 31. srpna vyhlásil stopstav na podepisování smluv na nákladné projekty televize. O velkých investicích nebo dlouhodobých programech tak bude rozhodovat až nový šéf ČT.

„Nechci novému řediteli zužovat manévrovací prostor. Nebudou se uzavírat žádné zásadní investiční smlouvy, které by měly realizační přesah za rok 2012, nebudou se vyvíjet zásadní programové projekty a kupovat scénáře pro nové pořady,“ uvedl Janeček. O výběrovém řízení na nového šéfa by měla rozhodnout Rada ČT v polovině července.

Janečkovo rozhodnutí bude mít konkrétní dopad na stavbu nového televizního studia v Brně. ČT na ní hodlá vynaložit 690 milionů korun bez DPH. Původně měl být tendr na zhotovitele stavby vyhlášen v červenci, nyní se bude čekat až na nového ředitele.

„Výběrové řízení vyhlásíme až po konci srpna. Bude moudřejší, pokud rozhodne až nový ředitel. Pokud tendr poběží bez komplikací, kopnout do země by se mělo na počátku roku 2012,“ řekl ředitel brněnského studia ČT Karel Burian.

V oblasti scénářů bude nový šéf ČT rozhodovat o projektech až pro rok 2013 a dále. „Roku 2012 se to vzhledem k rozjednanosti projektů či nákupům netýká,“ řekla ředitelka vývoje programu Andrea Majstrovičová. Televize zvažuje řadu nákladných programů, jako například seriál Jaroslava Dieta Na počátku bylo slovo nebo Prodavač vody o vzestupu rodiny Mattoni.