Krize německých deníků nekončí: FAZ propustí pětinu zaměstnanců

Známý německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung stojí na prahu rozsáhlého propouštění. V ohrožení je 150 až 200 pracovních míst.

Deník a jeho vydavatelství by tak měla opustit přibližně pětina z celkových 900 zaměstnanců, píše list Handelsblatt. Propouštění by mělo být oznámeno ještě během úterý.

Snižování počtu zaměstnanců se týká redakce a dalších částí vydavatelství. Zatímco v redakci ale vedení FAZ počítá se spíše přirozeným úbytkem počtu zaměstnanců, v jiných odděleních by mohlo dojít i na výpovědi.

FAZ se dlouhodobě nacházejí v tíživé finanční situaci. V roce 2012 vykázalo vydavatelství ztrátu 4,3 milionu eur a loni podle předběžných odhadů prodělalo ještě výrazně více. V březnu FAZ snížily počet stránek, po němž odešli první redaktoři.

Německé deníky se se slabými hospodářskými výsledky potýkají už několik let. Předloni po třinácti letech naposledy vyšel list Financial Times Deutschland, krátce předtím vyhlásil insolvenci deník Frankfurter Rundschau. Letos v březnu oznámily platební neschopnost například mnichovské Abendzeitung.

Výrazné propouštění loni ohlásilo například i české vydavatelství Economia. Společnost vydávající například Hospodářské noviny opustila stovka z celkových asi 600 zaměstnanců.