Kuba: Malý zájem o pozici 4. operátora odráží ekonomickou situaci

HTC

HTC Zdroj: profimedia.cz

Server Mobilmania.cz požádal ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu o komentář k aktuálnímu průběhu aukce o volné telekomunikační frekvence.

Jediný vážný zájemce o pozici 4. síťového operátora na českém trhu je zklamání pro všechny, kteří doufali ve zlepšení poměrů na poli telekomunikací. Ne snad kvůli kvalitám PPF, nýbrž z hlediska počtu přihlášených. Zvýšení konkurence a pokles cen si jako jednu ze svých priorit vytyčil i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, proto jsme mu v souvislosti s otevřením obálek subjektů přihlášených do aukce položili několik otázek.

Co říkáte na to, že kromě trojky současných operátorů je pouze jeden zájemce? Kde se stala chyba?

Domnívám se, že počet přihlášených zájemců do aukce odráží současnou ekonomickou realitu. Již ze zaslaných připomínek ve veřejné konzultaci bylo zřejmé, že část subjektů nemá zájem se aukce aktivně zúčastnit, ale mají zájem o změnu současného uzavřeného telekomunikačního trhu.

Z tohoto pohledu je dobře, že se aukce zúčastní silné subjekty, které nebudou spektrum využívat ke spekulaci, ale vybudují - v závislosti na výsledcích aukce - plnohodnotné sítě, které následně zpřístupní virtuálním operátorům. Podstatné je, aby aukce proběhla transparentně a právně čistě, aby nemohlo dojít ke zpochybnění jejího výsledku.

PPF říká, že jejich cesta na post 4. mobilního operátora záleží na podmínkách regulace a aukce. Budete po ČTÚ chtít, aby společnosti PPF vyšel vstříc?

Nemůžu a ani nechci říkat ČTÚ, že má vyjít vstříc určitému konkrétnímu subjektu - tento postup by byl kromě jiného i protizákonný. To, co jsem po ČTÚ vždy chtěl a budu chtít, aby postupoval podle zákona o elektronických komunikacích. Tedy, aby zejména nedocházelo k narušování nebo omezování hospodářské soutěže a spotřebitelé získali maximální výhody z hlediska možnosti volby služeb elektronických komunikací s ohledem na cenu a kvalitu.

Do příchodu čtvrtého operátora je vkládáno mnoho nadějí na změnu českého telekomunikačního trhu. Máte nějaký záložní plán pro případ, že budeme i do dalších let pokračovat se stávající trojicí O2, T-Mobile, Vodafone?

Z podmínek aukce je již nyní zřejmé, že tu současní operátoři nezůstanou osamoceni. Nicméně touto aukcí můj zájem o elektronické komunikace a činnost ČTÚ nekončí. V mém hledáčku, a není to nějaký záložní plán, jsou nyní zejména analýzy relevantních trhů, zejména trhu č. 8, která by měla přinést nápravná opatření pro mobilní trh, a dále trh velkoobchodního přístupu k internetu, který nedávno ČTÚ vetovala Evropská komise. Dalším důležitým úkolem ČTÚ pro další měsíce je Strategie správy rádiového spektra. To, co chci, je silný a aktivní regulátor.

Článek vyšel na serveru MobilMania.cz