Lucas dál bohatne z prodeje svého studia

Lucasfilm

Lucasfilm Zdroj: E15

Slavný producent a tvůrce Hvězdných válek George Lucas bude mít ještě lepší důchod, než se zdálo poté, co prodal své studio Lucasfilm společnosti Walt Disney.

Z transakce, která byla oznámena 31. srpna loňského roku, získal Lucas 4,05 miliardy dolarů. Polovinu této částky přitom dostal v akciích Walta Disneye. Právě ty za první tři měsíce od zmíněného obchodu posílily o 9,5 procenta. Hodnota Lucasových 37,1 milionu akcií tak vzrostla‘ o 173,3 milionu dolarů.

„George Lucas v současnosti neplánuje prodej akcií,“ uvedla mluvčí Lucasfilmu Lynne Haleová pro agenturu Bloomberg. V současnosti patří cenné papíry Disneyho mezi žhavé tipy investorů. Při včerejším obchodování se vyšplhaly k ceně 53,7 dolaru. Vlivná finanční skupina Nomura navíc zvýšila cílovou částku na 62 dolarů s doporučením nákup. Při této ceně by se Lucasův bonus zvýšil na téměř půl miliardy dolarů.

Dlouhodobý růst akcií studia Disney však není přímým důsledkem nákupu Lucasfilmu. Analytici poukazují na to, že pramení spíše z jeho dřívějších akvizic – v nákupu animačního studia Pixar (leden 2006) a komiksového vydavatelství Marvel (srpen 2009). Právě Marvel a jeho franšízy v čele s miliardovými Avengers je asi nejvýnosnějším přírůstkem do rodiny Disneyho.

Vývoj akcií Walt DisneyVývoj akcií Walt Disney | E15

Kromě tržeb z filmů a merchandisingu se to projevuje právě na ceně akcií Walta Disneyho. Tři měsíce po nákupu Marvela posílily o 16 procent.

Naopak nejdražší filmová akvizice Walta Disneyho, studio Pixar za 7,4 miliardy dolarů v roce 2006, takový vliv na akcie neměla. Za tři měsíce činil nárůst 4,96 procenta. Steve Jobs, který se díky prodeji Pixaru stal největším soukromým akcionářem Disneyho, si tedy tolik jako Lucas nepřipsal. Po prvním úspěšném filmu, který Pixar ve vlastnictví Disneyho vyprodukoval, ale hodnota strmě vzrostla.

Podobný efekt může pro Lucase mít premiéra dalších Hvězdných válek, kterou Disney chystá na rok 2015. Možná že právě tehdy se rozhodne vybrat zisk a akcie prodá.

Rick McCallum: Politici ignorují, jak moc filmy ovlivňují lidi