Majitel LA Times čelí kvůli obavám z monopolizace žalobě ze strany státu

Los Angeles Times

Los Angeles Times Zdroj: By The Angels 2010 via Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Americká vydavatelská společnost Tribune Publishing vyhrála aukci, jejímž předmětem byl krachující konkurenční vydavatel Freedom Communications. Ministerstvo spravedlnosti na vítěze aukce ale ihned podalo žalobu. Tribune Publishing totiž už vlastní Los Angeles Times, největší metropolitní deník v USA. Podle státu tak hrozí, že by v Jižní Kalifornii mohl mít monopol.

Vydavatel byl s hrozbou žaloby obeznámen už před aukcí. Přesto se do ní zapojil a jeho nabídka ve výši 56 milionů dolarů byla nakonec vítězná. Porazil tak další zájemce v čele s Digital First Media, který vydává Los Angeles Daily News a skupinou investorů, v jejímž čele stál dosavadní výkonný ředitel Freedom Communications Rich Mirman.

Cílem Tribune Publishing bylo získat deníky Orange County Register a Riverside Press-Enterprise a tím dostat pod kontrolu novinový trh na jihu Kalifornie. Ovládal by totiž 98 procent celkového prodeje v okrese Orange County a 81 procent prodeje anglicky psaných novin v Riverside County.

Zvýšení ceny předplatného i reklamy

V praxi by to Tribune Publishing umožnilo zvýšit ceny předplatného i reklam a zároveň by vydavatelství bylo pod menším tlakem ohledně dalšího rozvoje a udržení kvality svých deníků.

„Pokud nákup projde, nebude v těchto okresech novinová konkurence a čtenáři i zadavatelé reklamy tím utrpí,“ okomentoval žalobu Bill Baer, právní zástupce antimonopolní divize ministerstva spravedlnosti USA. „Noviny stále hrají důležitou roli v šíření zpráv a informací mezi čtenáře a zůstávají důležitým nástrojem reklamy. Antimonopolní divize je odhodlána zajistit, že konkurence v tomto důležitém odvětví zůstane zachována.“

Nákup se řešil přes rok

Tribune Publishing usiloval o zisk konkurenčního vydavatelství už od ledna minulého roku, úspěšný byl ale až nyní. V pondělí 21. března bude žádat u soudu, který se zabývá bankroty, schválení akvizice.

Vydavatelství Tribune Publishing sídlí v Chicagu a kromě Kalifornie vydává velké deníky v dalších deseti státech USA. Kromě Los Angeles Times to jsou třeba Chicago Tribune, The Baltimore Sun či Orlando Sentinel.