Meta žádá manažery, aby přijali nižší posty. Anebo odešli

Meta chystá další propouštění

Meta chystá další propouštění Zdroj: Reuters

Mateřská společnost sociálních sítí Facebook a Instagram Meta Platforms zahájila proces „zplošťování“. Firma nařizuje mnohým ze svých manažerů, aby opustili své vedoucí posty a pokračovali ve firmě například jako vývojáři nebo analytici. Pokud na to nepřistoupí, musejí odejít.

Firma proces interně nazývá zplošťování. Výše postavení manažeři direktivu svým podřízeným oznámí v příštích týdnech, píše agentura Bloomberg. Na nových postech by dosavadní manažeři neměli žádné podřízené.

Meta, která na podzim propustila 11 tisíc lidí, tedy asi 13 procent zaměstnanců, se tak snaží dál zefektivnit své fungování. Šéf Mety Mark Zuckerberg během oznamování hospodářských výsledků na začátku měsíce uvedl, že firma je stále příliš těžkopádná a nabobtnalá. Vyhlásil, že letošek bude rokem efektivity, a vyzval k zeštíhlení středního managementu a zrušení projektů, které nedosahují očekávaných výsledků.

Podle zdrojů Bloombergu bude nynější rušení pracovních míst postupné, firma hodlá postupovat více individuálně. Část zaměstnanců změny vnímá jako nezbytné, například některé týmy v Metě spolu soupeří, kdo dříve dosáhne obdobného cíle, a někteří manažeři mají pod sebou jen jednoho či dva zaměstnance.

Akcie Mety loni v listopadu dosáhly své historicky nejnižší hodnoty, pokud zahrneme i dřívější Facebook, jde o nejnižší hodnotu od roku 2015. Od okamžiku, kdy vedení oznámilo propouštění a další úsporná opatření, akcie setrvale rostou. Od začátku roku posílily už o 56 procent.

K propouštění se v posledních měsících uchýlila řada velkých technologických firem. Například Microsoft se letos chce zbavit deseti tisíc pracovníků. Mateřská společnost Googlu či YouTube Alphabet se rozloučí s 12 tisíci zaměstnanci. Nový majitel Twitteru Elon Musk na podzim ztenčil pracovní sílu firmy dokonce o polovinu. Celkový počet propuštěných lidí v americkém technologickém sektoru tak od počátku roku 2022 přesáhl již 200 tisíc, z toho téměř 60 tisíc připadá na leden 2023.