Microsoft hlásí rekordní zisk. Poprvé překonal 20 miliard dolarů

Microsoft

Microsoft Zdroj: Reuters

Operační systém Windows
2
Fotogalerie

Čistý zisk americké společnosti Microsoft v prvním fiskálním čtvrtletí vzrostl o 47,7 procenta na rekordních 20,51 miliardy dolarů (454,8 miliardy korun). Hospodaření podpořil zájem o cloudové služby ze strany podniků, které využívají hybridní pracovní model. 

Čtvrtletní zisk Microsoftu poprvé překonal 20 miliard dolarů. Výsledky však zahrnují také daňovou úlevu 3,3 miliardy dolarů. Celkové tržby firmy za tři měsíce do konce září stouply o 22 procent na 45,32 miliardy dolarů. Analytici v průměru čekali tržby 43,97 miliardy dolarů.

Tržby segmentu Intelligent Cloud se zvýšily o 31 procent na 17 miliard dolarů. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali tržby z cloudu 16,58 miliardy dolarů. Tržby vlajkové cloudové služby Azure vzrostly o 48 procent.

Poptávka po cloudových službách poskytovaných firmami Microsoft, AWS ze skupiny Amazon.com a Google Cloud ze skupiny Alphabet prudce roste od loňského roku, kdy pandemie nemoci covid-19 uzavřela kanceláře a školy. To způsobilo, že se více aktivit odehrává na internetu, upozornila agentura Reuters.

Profil Marka Zuckerberga

Video placeholde
• E15

Tržby divize osobních počítačů, která zahrnuje software Windows a herní konzole Xbox, se zvýšily o téměř 15 procent na 13,3 miliardy dolarů. Microsoft letos představil nový operační systém Windows 11 a na počátku tohoto měsíce ho uvedl na trh.

Akcie firmy si bezprostředně po zveřejnění výsledků připsaly více než jedno procento. Dnešní obchodování na burze v New Yorku uzavřely s růstem 0,6 procenta na ceně 310,11 dolarů, blízko rekordní hodnoty 310,76 dolarů z minulého týdne, upozornil server marketwatch.com.