Tesla málem zkrachovala. Pak přišel Model 3, nejprodávanější elektromobil na světě

Premiéra Modelu 3 v březnu 2016 v kalifonrském Hawthorne

Premiéra Modelu 3 v březnu 2016 v kalifonrském Hawthorne Zdroj: ČTK/AP/Justin Prichard

Obří továrna Tesly Gigafactory v Šanghaji
Nejúspěšnější elektromobil Tesla Model 3
3
Fotogalerie

V krátké historii americké automobilky Tesla zaměřené jen na výrobu vozů s elektrickým pohonem se stalo klíčovou událostí představení sedanu střední třídy Model 3. Tento vůz, který veřejnost poprvé spatřila 31. března 2016, je prvním modelem značky pro masový trh. Od března 2020 mu patří titul nejprodávanějšího elektromobilu na světě, v září se jakožto první elektromobil v historii vyšvihl na špici podobného žebříčku v Evropě. Akcie Tesly mezitím překonaly bilion dolarů. 

Zájem o vůz, který veřejnosti odhalil šéf firmy Elon Musk, od začátku předčil veškerá očekávání. Jen za prvních 36 hodin od jeho představení zaznamenala automobilka 253 tisíc objednávek. Před obchody automobilky se vytvořily dlouhé fronty, někteří fanoušci čekali na možnost složit rezervační zálohu celou noc. Základní cena vozu byla stanovena na 35 tisíc dolarů, zhruba 770 tisíc korun.

Spuštění výroby ale po měsíce provázely problémy, zejména s automatizací montáže. Podle Muska se automobilka dokonce kvůli enormně zvýšeným nákladům v jednu chvíli ocitla na pokraji krachu. Sériovou výrobu Modelu 3 pak Tesla zahájila v červenci 2017. Vůz se vyrábí v hlavním závodě Tesly v americkém Fremontu v Kalifornii a od prosince 2019 také v nové továrně v čínské Šanghaji.

Téměř 4,7 metru dlouhý automobil umožňuje na jedno nabití dojezd minimálně 346 kilometrů, ve verzi s vyšším dojezdem pak až 580 kilometrů. Zrychlením z 0 na 100 kilometrů za hodinu jen těsně překračujícím čtyři sekundy dokáže konkurovat i  nejrychlejším supersportům a zaujme i svým systémem poloautonomního řízení či minimalisticky zpracovanou přístrojovou deskou s obřím dotykovým displejem uprostřed.

V současnosti tvoří nabídku firmy kromě Modelu 3 také luxusní sedan Model S, elektrické SUV Model X a kompaktní crossover Model Y. Tesla, která byla založena v roce 2003, se díky výraznému růstu ceny svých akcií v posledním roce stala nejhodnotnější automobilkou na světě, přestože její výroba je jen zlomkem výroby konkurentů, jako je Toyota, Volkswagen a General Motors. V březnu 2020 automobilka překonala hranici milionu vyrobených elektrických vozů.

Na českém trhu má značka Tesla zastoupení od roku 2019.