Miliardář Petr Lamich prodává televizní skupinu Digi CZ

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Lama Energy Group
Peníze, koruny
3
Fotogalerie

Ropný miliardář a majoritní vlastník Lama Energy Group Petr Lamich v minulých letech výrazně rozšiřoval televizní odnož Digi CZ prostřednictvím expanze nejen na televizním, ale i telekomunikačním trhu. Nyní se skupina Lama rozhodla, že po letech budování Digi CZ prodá.

Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů z finančních kruhů se už prodej televizní skupiny, která nabízí placené satelitní a internetové televizní vysílání, rozjel. Při transakci radí skupině Lama bankovní dům UniCredit. Lama nechtěla otázky deníku E15 komentovat.

Na prodej jsou kromě samotné Digi CZ také firmy, které drží licence k televizním kanálům a vysílání exkluzivních sportovních přenosů. Pod skupinu, která nabízí také internetové a pevné připojení, spadá rovněž mobilní virtuální operátor. Digi CZ má přes sto tisíc klientů.

Pro prodej televizních služeb nastala příhodná doba. „Ekonomicky jsme na vrcholu a mnoho subjektů má dostatek volných peněz,“ zdůrazňuje ředitelka společnosti Axocom Erika Luzsicza. Podnik například poskytuje služby televizním kanálům či placeným televizím.

Kromě růstu tuzemské ekonomiky hovoří ve prospěch prodeje také další skutečnosti. „Právě na placenou televizi se přesouvá sportovní vysílání. Navíc zde působí trend, kdy se televize jako médium v posledních letech stala celosvětovým fenoménem díky silné filmové a seriálové produkci,“ upozorňuje Luzsicza.

Skupina Digi CZ vlastní práva k řadě sportovních přenosů a fotbalových lig, jako jsou tenisové turnaje ATP, španělská La Liga, německá Bundesliga, italská Serie A nebo anglická ­Premier League. Některé z lig může v Česku přenášet rovněž T-Mobile.

Lama Energy Group koupila televizní skupinu Digi CZ v roce 2015 a v následujících letech mohutně expandovala. Lamichova skupina rozjela virtuálního operátora Lama Mobile a přede dvěma lety koupila stoprocentní podíl v Live Telecomu, který poskytuje hlasové a datové služby na pevných linkách. Obě služby nyní spadají pod Digi CZ.

Té se podle posledních zveřejněných výsledků za rok 2017 dařilo, když zisk před úroky, daněmi a odpisy činil 128 milionů korun. O rok dříve byl tento ukazatel záporný, a to 65 milionů korun. Výnosy společnosti v předloňském roce činily 556 milionů korun, rok předtím to bylo 361 milionů korun.