Mini iPad dopadl v testu překvapivě dobře

Philip Schiller, viceprezident Apple pro marketing

Philip Schiller, viceprezident Apple pro marketing Zdroj: CTK/AP

S menším tabletem iPad mini chce Apple ještě zvětšit svůj podíl na trhu. Server Welt.de provedl krátký test nového přístroje a hodnotí jej kladně. Kvalita obrazu je i přes horší rozlišení výborná.
Apple představil iPad Mini před vánoční nákupní sezónou v době, kdy je konkurence nebývale v silná. Amazon a Google také hledají zájemce o menší tablety.
Kindle Fire se sedmi palcovým displejem se prodává od 159 dolarů, Google Nexus 7 stojí v nejmenší verzi téměř 200 dolarů. Podle aktuálních zpráv se Google letos chystá ještě představit zařízení za 99 dolarů.
Apple se však tradičně nechce podbízet nízkou cenou. iPad mini s 16 GB pamětí má stát 330 eur. Cena 64 GB verze se bude pohybovat okolo 660 eur.
Apple prodal od uvedení prvního iPadu v 2010 100 milionů tabletů.
5
Fotogalerie
S menším tabletem iPad Mini chce Apple ještě zvětšit svůj podíl na trhu. Server Welt.de provedl krátký test nového přístroje a hodnotí jej kladně. Kvalita obrazu je i přes horší rozlišení výborná.

Včera večer šéf společnosti Apple Tim Cook představoval na jevišti divadla v San Jose v Kalifornii novinky firmy. Za pouhých 70 minut ukázal nové iMacy, nový MacBook Pro, nový Mac Mini a dva nové iPady. Cook uvedl, že firma očekává další růst. „Nesmíme ubrat, nesmíme sundat nohu z plynu,“ uvedl Cook na adresu konkurence.

Po dlouhém čekání si novinku mohli prohlédnout i fanoušci značky. S obrazovkou velikosti asi 20 cm (7,9 palce), hmotností 312 g tloušťkou 7,2 mm se vejde do téměř každé větší kapsy. Je lehčí než běžná kniha, to váží asi 50 procent méně, než velký iPad. Obrazovka je podle testu na minitablet překvapivě velká. Nicméně Apple za konkurenty zaostává. Zatímco iPad Mini má rozlišení 1024 x 768 pixelů, Google Nexus 7 a Kindle Fire Amazon HD 1280 x 800 pixelů.

Apple však uvádí, že s rozlišením, které je podobné jako u iPadu 2, je všech 275 tisíc aplikací, které existují v AppStoru pro iPad, také snadno použitelných na iPadu Mini. Uživatelé proto pravděpodobně oželí horší rozlišení.

Apple představil iPad Mini před vánoční nákupní sezónou v době, kdy je konkurence nebývale v silná. Amazon a Google také hledají zájemce o menší tablety. Kindle Fire se sedmi palcovým displejem se prodává od 159 dolarů, Google Nexus 7 stojí v nejmenší verzi téměř 200 dolarů. Podle aktuálních zpráv se Google letos chystá ještě představit zařízení za 99 dolarů.

Apple se však tradičně nechce podbízet nízkou cenou. iPad mini s 16 GB pamětí má stát 330 eur. Cena 64 GB verze se bude pohybovat okolo 660 eur. Otázkou proto je, zda Apple skutečně může při svých cenách udržet naprosto dominantní podíl na celosvětovém trhu tabletů, který v současné době činí téměř 70 procent. Apple prodal od uvedení prvního iPadu v 2010 100 milionů tabletů.

iPad mini by se měl ve verzi s Wi-Fi, ale bez mobilního připojení k internetu začít prodávat 2. listopadu v USA i dalších zemí včetně Česka. Verze s mobilním připojením by měla následovat za dva týdny poté.