Mobilního operátora Polkomtel nejspíš ovládne polský magnát

Polkomtel

Polkomtel

Polská média již od úterý spekulují, že výlučné právo jednat o koupi rozhodujícího podílu ve společnosti Polkomtel, druhého největšího mobilního operátora v Polsku a provozovatele sítě Plus, získal polský miliardář Zygmunt Solorz-Żak. Zda však podíl v Polkomtelu skutečně získá, ještě není stoprocentně potvrzeno.

V rozhodujícím kole se měl druhý nejbohatší Polák utkat s globálním fondem Apax a pravděpodobně také s norským telekomunikačním operátorem Telenor. Finální nabídky k získání více než 20 milionů akcií Polkomtelu měly být složeny k desátému červnu. Ze hry vypadlo již dříve několik zahraničních private equity společností a pátý největší evropský telekomunikační operátor TeliaSonera.

Zygmunt Solorz-Żak byl od začátku jednání vnímán jako favorit, do tendru vstupoval s největší finanční nabídkou ve výši 18 miliard zlotých. Spekulace o vítězství polského podnikatele živí v posledních dnech i fakt, že se miliardář, jenž vystupuje pod jmény Zygmunt Krok, Piotr Krok nebo Piotr Podgórski, před několika dny rozhodl prodat spolu s obchodním partnerem Hieronimem Rutou čtvrtinový podíl ve své klíčové společnosti Cyfrowy Polsat.

Solorz-Żak však již dříve v médiích oznámil, že peníze – odhadem 1,4 miliardy zlotých – hodlá využít ne k nákupu Polkomtelu, ale k financování rozvoje rychlého internetu založeného na technologii LTE. Podle týdeníku Wprost získá SolorzŻak právě nákupem Polkomtelu ke své vlastní telekomunikační firmě Sferia poslední díl skládačky, která mu umožní vybudovat silnou síť takzvané čtvrté generace, čímž se stane jedním z klíčových polských poskytovatelů multimediálních služeb.

Podíly v Polkomtelu dnes vlastní mobilní operátor Vodafone a čtyři polské polostátní společnosti – měďařský závod KGHM, ropný koncern PKN Orlen, energetická skupina PGE a distributor uhlí a koksu Węglokoks. V loňském roce dosáhl Polkomtel 1,18 miliardy zlotých čistého zisku, v síti Plus má 14 milionů uživatelů.

Navrátilcovo jměníNavrátilcovo jmění