Moody's snížila rating Nokie ke spekulativnímu pásmu

ilustrační foto

ilustrační foto

Agentura Moody's snížila hodnocení spolehlivosti úvěrových závazků finské Nokie o jeden stupeň na Baa3. To už je jen jednu příčku nad spekulativní úrovní. Nokia minulou středu varovala, že její aktivity v oblasti telefonů budou v letošním prvním i druhém čtvrtletí ztrátové. Její akcie se za den propadly o zhruba 15 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od devadesátých let. Od loňského února, kdy Nokia ohlásila přechod k softwaru od Microsoftu, už ztratily více než polovinu.

Největší výrobce mobilních telefonů na světě minulý týden uvedl, že jeho výsledky v prvním a druhém čtvrtletí zasáhne ostrá konkurence, zejména na rozvíjejících se trzích. V loňském čtvrtém čtvrtletí Nokia zaznamenala propad zisku o 73 procent. Trh očekával, že se Nokia ze ztráty během letoška začne vyhrabávat. Nepůjde to ale zřejmě tak rychle, jak investoři doufali. Nedůvěru vůči výhledu Nokie teď stvrdila i Moody's.

Ratingová agentura hodnocení finského výrobce snížila a kromě toho mu navíc udělila negativní výhled, který signalizuje možnost dalšího zhoršení.

Nokia reagovala na oznámení Moody's obhajobou svých plánů na snižování nákladů a poukázala na svou dobrou finanční pozici. „Nokia se bude nadále zaměřovat na snížení nákladové struktury, zlepšení hotovostních toků a zachování silné finanční pozice,“ uvedl finanční ředitel společnosti Timo Ihamuotila.

Vývoj akcií Nokie za poslední rok

Vývoj akcií Nokie za poslední rokVývoj akcií Nokie za poslední rok|Yahoo

Nokia u smartphonů zaspala, konkurenci dohání jen horko těžko

Nokia je stále největším prodejcem mobilních telefonů na světě. V roce 1996 zakládala i trh chytrých telefonů, právě v něm ale nejvíc zaostává. Oblasti smartphonů dominují výrobci na platformě Android a Apple s iPhony. Třeba na americkém trhu smartphonů má Nokia podíl nižší než jedno procento.

Nokia se snaží uchytit s novými Windows Phony s operačním systémem od Microsoftu, který má nahradit dosavadní Symbian. Přechod na nový produkt znamená operační ztráty. Očekávalo se ale, že se s nimi Nokia vyrovná rychleji.