Murdoch chce vydávat nový bulvární nedělník

Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha a šéf jeho
společnosti News International James
Murdoch v britském parlamentu opět
popřel, že by už před třemi lety věděl
o plném rozsahu odposlechů v bulvárním
nedělníku News of the World. Také
důrazně odmítl, že by při svém
červencovém vystoupení parlamentní
výbor oklamal. Před parlamentem
demonstrovali Britové, kteří zjevně
Jamesi Murdochovi nevěří.

Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha a šéf jeho společnosti News International James Murdoch v britském parlamentu opět popřel, že by už před třemi lety věděl o plném rozsahu odposlechů v bulvárním nedělníku News of the World. Také důrazně odmítl, že by při svém červencovém vystoupení parlamentní výbor oklamal. Před parlamentem demonstrovali Britové, kteří zjevně Jamesi Murdochovi nevěří. Zdroj: ctk

Mediální magnát Rupert Murdoch hodlá velmi brzy začít vydávat nový britský bulvární nedělník Sun on Sunday. Chce tak nahradit list News of the World, který loni skončil kvůli skandálu s odposlechy.

Odposlechová aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér News of the World Clive Goodman. Vedení Murdochovy společnosti News International tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu jednoho reportéra.

Murdoch o plánech na nový nedělník diskutoval při návštěvě kanceláří svého britského bulvárního listu Sun. Během návštěvy se snažil uklidnit napjatou situaci, která v listu panuje po nedávných zatčeních několika zaměstnanců kvůli údajné korupci.

Murdoch v e-mailu určeném zaměstnancům listu uvedl, že nehodlá chránit reportéry, u kterých se prokáže porušování zákona. Dodal však, že pracovníci, kteří byli v souvislosti s vyšetřováním korupce suspendováni, dostanou příležitost k návratu na svá místa. Přislíbil rovněž, že pomůže listu Sun, aby se zotavil z krize.

„Naší povinností je rozšířit jeden ze světově nejčtenějších listů a oslovit ještě více lidí než dříve,“ uvedl Murdoch. Dodal, že hodlá několik týdnů zůstat v Londýně a řešit vzniklou krizi.

Návrat. Od srpna chce Rupert Murdoch obnovit nedělní bulvár v podobě Sun on Sunday, jakožto přílohy Sunday TimesNávrat. Od srpna chce Rupert Murdoch obnovit nedělní bulvár v podobě Sun on Sunday, jakožto přílohy Sunday Times|profimedia.cz

Britská policie minulý týden zadržela pět zaměstnanců listu Sun pro podezření z uplácení policistů. Toto vyšetřování korupce běží paralelně s policejním vyšetřováním nezákonných odposlechů, s jejichž pomocí již zrušený Murdochův bulvární list News od the World získával informace.

O konci bulvárního nedělníku čtěte:

Skandál bulvárního listu News od the World zesílil loni začátkem července, kdy se ukázalo, že list nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření News of the World.