Nabíječky pro elektroniku se musí sjednotit, rozhodla definitivně EU. Na USB-C přejde i Apple

Země EU se shodly, že nabíječky pro mobily a tablety by měly mít jednotně USB-C konektor.

Země EU se shodly, že nabíječky pro mobily a tablety by měly mít jednotně USB-C konektor. Zdroj: Pixabay.com

Výrobci spotřební elektroniky budou mít od roku 2024 povinnost používat standardizovaný konektor USB-C, potvrdily Evropská komise i Evropský parlament.

Nařízení týkat se bude všech chytrých telefonů, tabletů, čteček, sluchátek, konzolí, reproduktorů a fotoaparátů prodávaných v zemích EU. Za dalších 40 měsíců budou muset na nový konektor přejít i všechny notebooky. Stávající zařízení úpravou zákona nijak zasažena nebudou. 

Zákazníci budou mít nově na výběr, zda chtějí přístroj koupit s adaptérem v balení, nebo bez něj. Kromě toho budou muset výrobci také zpřístupnit technologie rychlého nabíjení, aby spotřebitelé mohli svá zařízení rychle dobít jakoukoliv kompatibilní nabíječkou.

Evropská komise si od nového zákona slibuje zjednodušení nabíjení pro spotřebitele a také snížení objemu produkovaného elektroodpadu. Tím, že spotřebitel bude jasně vědět, s jakou nabíječkou je jeho zařízení kompatibilní, by se mělo ročně ušetřit až 250 milionů eur za nadbytečné nákupy dalších nabíjecích adaptérů. To by mělo odhadem ušetřit až 11 tisíc tun elektronického odpadu za rok.

Článek vyšel na Živě.cz >>>