Nákladní dron Scorpion poprvé vzlétl. Čínský obr má rozpětí křídel dvacet metrů

Čínský nákladní dron Scorpion.

Čínský nákladní dron Scorpion. Zdroj: Tengden

V čínském S’-čchuanu absolvoval 25. října 2022 první let nový nákladní dron, který vyvinula společnost Tengden Technology. Dron na benzínový pohon, který nese označení TB0D Scorpion D, je vybavený čtyřmi vrtulovými motory.

Podle zveřejněných informací má Scorpion D délku 10,5 m, výšku 3,1 m a rozpětí křídel 20 m. Jeho maximální vzletová hmotnost činí 4,35 tun, přičemž uveze až 1,5 tuny nákladu, který má k dispozici prostor o objemu zhruba 5 metrů krychlových.

Díky tomu může dron převážet rozmanité typy vybavení a materiálu, ať už civilního anebo vojenského. Jak je v podobných případech u čínských technologií obvyklé, zatím nejsou jasné některé významné parametry, jako například způsob ovládání dronu nebo jeho dosah.

Společnost Tengden Technology byla založena v roce 2016 jako součást ohromného boomu průmyslu dronů v Číně. Prohlašují o sobě, že postaví největší nákladní dron na světě. Cílí na globální trhy s logistikou potravin, na management krizí, meteorologické služby, výzkum. Zároveň nelze přehlédnout možné vojenské využití těchto dronů.

Vzhledem k ambicím Tengden Technology je jasné, že Scorpion D je jen začátek. Společnost již dříve zveřejnila své plány na osmimotorový nákladní dron, který by měl mít rozpětí křídel přes 40 metrů a měl by zvládnout náklad o hmotnosti 20 tun.

Takové parametry odpovídají klasickému středně velkému letadlu. První let tohoto mohutného dronu původně ohlásili na rok 2020, ale od té doby se kolem něj rozhostilo ticho.

Zároveň se ukazuje, že dron Scorpion D není bez konkurence. Jen v samotné Číně jsou velmi aktivní, pokud jde o vývoj podobných nákladních dronů. Například společnost Star UAV Systém vyvinula nákladní dron AT200, který pojme 1,5 tuny nákladu.

First Aviation Institute zase postavil nákladní dron TP 500 pro náklad o hmotnosti až 500 kg. Každý z těch dronů je přitom už od počátku zamýšlen pro civilní i vojenské aplikace.

Pokud Scorpion D obstojí v terénních podmínkách, mohl by se stát flexibilní platformou pro zásobování menších vojenských jednotek, především na obtížněji dostupných místech a základnách.