Němci si nechávají předkupní právo na zbytek Slovak Telekomu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Slovak Telekom

Prodej státních akcií Slovak Telekomu za stovky milionů eur se blíží. Slovensko už ukončilo jednání s většinovým vlastníkem Deutsche Telekom, který odprodej podporuje. Teď se už jen čeká na finální verzi memoranda o společném postupu a akce může začít. Ještě však není rozhodnuto, zda půjde o přímý odprodej, či o nabídku na burze. Polemizuje se i o případných zájemcích.

„Zástupci Deutsche Telekomu vyjádřili zájem ponechat si své právo na přednostní nákup akcií, dokud nezačne proces prodeje,“ avizuje rezort hospodářství. Pokud se Němci rozhodnou pro koupi, pomůže jim to posílit pozici ve firmě, v níž už nyní mají manažerskou kontrolu. Budou se tak muset rozhodnout, jestli se jim vyplatí investovat 600 až 800 milionů eur, které takto chce vláda Roberta Fica získat do státní kasy.

Stále však není jisté, zda nakonec německý vlastník svého práva využije. Deutsche Telekom není jediným zájemcem. Do koupě by mohla vstoupit slovenská skupina Penta, vyhýbavě se vyjádřila i další velká skupina J&T. Podle informací deníku Hospodárske noviny má o telekomunikační firmu zájem i jeden z nejbohatších mužů planety Carlos Slim. Vláda také ještě musí sdělit své definitivní stanovisko k formě prodeje. Existuje obava, že burzovní prodej nemusí vynést tolik, kolik si kabinet vytyčil.

V rukou DT od roku 2000
Slovenské telekomunikace zprivatizoval stát v roce 2000, a to odprodejem 51 procent akcií tohoto podniku. Koupil je německý Deustche Telekom. Za většinový podíl tehdy zaplatil 600 milionů eur a dalších 400 milionů vložil do firmy navýšením základního jmění. Nad odprodejem zbylých 49 procent už uvažovala vláda Ivety Radičové. Současná exekutiva Roberta Fica v plánu pokračuje a prostředky získané prodejem chce využít na odkup soukromých zdravotních pojišťoven.