Netflix vstoupil do uskupení největších hollywoodských hráčů

Netflix

Netflix Zdroj: profimedia.cz

Netflix už nechce být jen půjčovnou. Jako první streamovací platforma se přidává k Americké filmové asociaci (MPAA), píše web CNBC.

Streamovací platforma o přijetí do Americké filmové asociace jednala několik měsíců, o jejím přijetí se rozhodlo v den vyhlášení letošních oscarových nominací, jimž kraluje s 10 nominacemi snímek Roma od mexického režiséra Alfonsa Cuaróna, který produkoval právě Netflix.

Netflix v uplynulých letech masivně podpořil svou originální filmovou a seriálovou tvorbu, jeho základna předplatitelů aktuálně přesahuje 140 milionů uživatelů. Společnost sbírá ocenění i díky seriálům. V rámci loňských cen Emmy, které se udělují za televizní tvorbu, proměnila 23 ze 122 nominací.

V Americké filmové asociaci je šest velkých hollywoodských hráčů. Kvůli plánovanému spojení studií Disney a Fox ale brzy jeden člen ubude a náhradou za něj bude právě Netflix.

MPAA lobbuje za zájmy velkých hollywoodských studií, která ji kontrolují. Zároveň klasifikuje filmy podle míry násilí, sprostých slov nebo explicitního zobrazování sexuálních scén. Filmoví tvůrci jí dávají svá díla k posouzení zcela dobrovolně, protože nehodnocené filmy jsou diváky vnímány velmi negativně.  

Podobně jako se snaží Netflix prorazit u filmů, studia zakládají vlastní streamovací služby. Největší hollywoodský hráč Disney spustí platformu Disney+, kterou jeho šéf Bob Iger označil za „největší prioritu pro rok 2019“.

Pro platformu Disney+ budou kromě Disneyho produkce důležité i filmy a seriály od společnosti 21st Century Fox, kterou Disney koupil za zhruba 71 miliard dolarů (téměř 1,6 bilionu korun). Díky převzetí aktivit Foxu získá například práva na snímek Avatar, který je s téměř třímiliardovými tržbami (63 miliard korun) finančně nejúspěšnějším filmem všech dob, nebo seriál Simpsonovi.  

Americká filmová asociace se streamovacími službami spolupracovala už v minulosti. Společně s Netflixem a Amazon Prime spustila Alianci pro kreativitu a zábavu, která má bojovat proti nelegálnímu kopírování filmů.

Netflix minulý týden oznámil zdražení své služby ve Spojených státech. Základní verze měsíčního předplatného nově vyjde na 13 dolarů (295 korun).