Technologičtí giganti krvácejí, Apple a spol. odepsaly ze své hodnoty biliony

Apple

Apple Zdroj: Reuters

Prudký propad amerického akciového trhu doléhá hlavně na technologické obry. Pětice společností Facebook, Apple, Amazon, Alphabet a Netflix (známá pod akronymem FAANG) za posledních 24 hodin odepsala v průměru 4,5 procenta. Celkový pokles hodnoty akcií zmiňovaných společností byl podle CNBC více než 140 miliard dolarů (3,2 bilionu korun). 

Akcie FAANG klesly dokonce ještě výrazněji než širší technologický index Nasdaq. Ten umazal téměř čtyři procenta.

Pokles akcií prohloubil problémy zejména u Applu a Facebooku. Zatímco první společnost se potýká s rizikem slabší poptávky, druhou jmenovanou provázejí skandály spjaté se zneužitím osobních údajů uživatelů.

CNBC však připomíná, že propad zasáhl i akcie Amazonu a Netflixu navzdory jejich 40procentnímu růstu od začátku roku.

Přehled úterního poklesu akcií technologických firem
Facebookpropad o 2,2 procenta, pokles o 7,6 miliardy dolarů
Amazonpropad o 5,9 procenta, pokles o 50,8 miliardy dolarů
Applepropad o 4,4 procenta, pokles o 38,5 miliardy dolarů
Netflixpropad o 5,2 procenta, pokles o 6,5 miliardy dolarů
Alphabetpropad o 4,8 procenta, pokles o 37,5 miliardy dolarů

Pokles ovšem zaznamenaly i další americké indexy. Dow Jonesův index odepsal 3,10 procenta a den uzavřel na hodnotě 25.027,07 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 3,24 procenta na 2700,06 bodu

Dolů je táhly zejména průmyslové sektory a banky, na které doléhají obavy z hospodářské recese. Příčinou je vývoj na trhu amerických státních dluhopisů, investoři se ale obávají také opětovného napětí v globálním obchodu.

Na vývoj na trhu dluhopisů reagovaly zvláště akcie finančního sektoru, které propadly o 3,6 procenta. Akcie průmyslových firem, například Boeing nebo Caterpillar, ztratily 3,4 procenta.

Dění na trhu dluhopisů mělo dopad i na dolar. Podle části analytiků je také možné, že americká centrální banka (Fed) by mohla být nucena ukončit cyklus zvyšování úrokových sazeb dříve, než sama předpokládala.