Nokia a Blackberry se zvedají – alespoň podle zájmu o akcie

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610 Zdroj: profimedia.cz

Akcie finské společnosti Nokia a kanadské Research in Motion (RIM) – výrobce mobilů Blackberry v posledních dnech výrazně zpevňují. Zatímco v první polovině roku byly v setrvalém poklesu, od léta se kurzy jejich akcií asi zdvojnásobily. Analytici to vysvětlují očekávaným zájmem o nové produkty obou firem.

„Nový řídicí tým se snaží udržet klientskou základnu služby BlackBerry, má pod kontrolou výdaje i hotovost a podle všeho se chystá na únor 2013, kdy v celém světě předvede novou platformu BlackBerry 10,“ řekl k růstu cen akcií kanadské firmy analytik Kris Thompson z ústavu National Bank.

Ačkoliv Research in Motion je průkopníkem chytrých telefonů, firmu už dříve předstihl její americký rival Apple s iPhonem a Samsung s telefony fungují na platformě Android.

Akcie RIM se na burze v Torontu nyní prodávají za zhruba 11,50 kanadských dolarů, což je proti letošnímu minimu 6,10 kanadských dolarů z druhé poloviny září nárůst o téměř 90 procent. Nicméně v roce 2008 se akcie prodávaly i za více než 148 kanadských dolarů, což bylo jejich historické maximum.

Vývoj akcií RIM za poslední rok

Vývoj akcií RIM za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií RIM za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Rostou i akcie Nokie

Podobným vývojem teď prochází i Nokia. Kdysi jasná jednička mezi výrobci mobilních telefonů zaspala dobu a včas nezareagovala na rychlý nástup chytrých telefonů. Akcie Nokie na burze v New Yorku stojí kolem 3,50 dolarů, a proti letošnímu minimu 1,63 dolarů z poloviny července tak přidávají více než 110 procent. Maximum z roku 2000 ale činí zhruba 38 dolarů.

Vývoj akcií Nokie za poslední rok

Vývoj akcií Nokia za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Nokia za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Za obnoveným zájmem o akcie Nokie jsou spekulace, že se až nečekaně dobře prodávají nové chytré telefony, které Nokia nedávno uvedla na trh. Například čínský List Shanghai Securities News napsal, že Nokia získala za prvních 20 dnů od začátku prodeje objednávky na asi 2,5 milionu smartphonů Lumia 920.

„Pokud je to pravda a Nokia bude schopna tuto poptávku ve čtvrtém čtvrtletí uspokojit, patrně uvidíme, že výsledky za čtvrté čtvrtletí budou lepší, než se očekává,“ myslí si analytik finančního ústavu Nordea Sami Sarkamies, jehož citovala agentura Reuters.

Analytici tvrdí, že díky zájmu o chytré telefony Lumia 920 a 820 by Nokia mohla získat čas na to, aby se pokusila zvýšit ztracený podíl na trhu. Ten jí klesl právě ve prospěch konkurentů Apple a Samsung.