Nokia je zpět, hlásá firma. Zatím je ve ztrátě miliardu eur

Stephen Elop (Nokia) a Steve Ballmer (Microsoft)

Stephen Elop (Nokia) a Steve Ballmer (Microsoft) Zdroj: mobilmania.cz

Nokia ohlásila přes milion prodaných Lumií s Windows Phone. Za poslední čtvrtletí ale vykázala ztrátu ve výši jedné miliardy eur. Přesto se tváří optimisticky.

„Nokia je zpět,“ prohlásil včera v Praze ředitel společnosti pro střední Evropu Alberto Matrone. Do matky měst přijel pomoci svým tuzemským kolegům a partnerům uvést na český trh nové chytré telefony Lumia 800 a 710, které mají původem finskou korporaci dostat zpět do růstové fáze. Zda se suverénní slova italského manažera potvrdí, ukáže až vývoj v následujících měsících. Firma nemá výchozí pozici vůbec dobrou, ohlásila totiž finanční ztrátu 1,1 miliardy eur.

Nokia sice padala už před rokem, ale stále se jí dařilo držet v černých číslech. Tehdy vykázala zisk 745 milionů eur. O 21 procent se v meziročním srovnání propadl také příjem, který nyní dosahuje hranice 10 miliard eur. Špatnou současnou finanční bilanci zapříčinila klesající poptávka po chtrých telefonech se Symbianem. Logicky, Nokia tyto přístroje odstavila na druhou kolej. Značnou roli sehrála i nákladná probíhající restrukturalizace.

Přes milion prodaných Lumií

Změnu vývojové křivky Nokia plánuje změnit díky novým telefonům s operačním systémem Windows Phone, které začala na trh tlačit před třemi měsíci. Podle posledních údajů se těchto strojů prodalo už něco přes milion kusů, trend je tedy nastavený dobře. Na druhou stranu je ale řeč o kusech prodaných operátorům a obchodníkům, expedované množství proto ještě nemusí odpovídat množství, které se dostalo do rukou koncovým zákazníkům.

Nokia je zpět, věří její představitelé. Zleva: Alberto Matrone, šéf Nokie pro střední Evropu, a Petr Kasa, šéf české pobočky.Nokia je zpět, věří její představitelé. Zleva: Alberto Matrone, šéf Nokie pro střední Evropu, a Petr Kasa, šéf české pobočky. | Jan Sedlak

I tak jsou tato čísla podle zástupců Nokie a i některých analytiků dobrým znamením. „Je to úžasný den,“ reagoval o oznámení milionu prodaných kusů Matrone. „Je to důkaz toho, že naše nová strategie funguje.“ Funguje i napojení na Microsoft. Jak vyšlo najevo z finančních výsledků, Nokia obdržela první kvartální dotaci z Redmondu ve výši 250 milionů dolarů. Tyto dotace mají jít až do miliard.

Nokia začíná tlačit novou generaci chytrých telefonů s Windows Phone na všechny možné světové trhy, včetně toho malého českého. U nás budou telefony Lumia 800 a 710 dostupné od 1. února a finská společnost očekává, že o ně bude značný zájem. „Prvního února budu stát ve frontě před obchodem,“ navázal na oslavnou řeč zástupců Nokie šéf zdejšího Microsoftu. „Tedy alespoň v to doufám, protože mé děti mají slíbeny nové Nokie jako odměnu za dobré vysvědčení.“

Microsoft je na tom podobně, jako Nokia. Také se zkouší vrátit do hry o nemalé peníze z mobilního byznysu. Na obrázku šéf českého Microsoftu Roman Cabálek.Microsoft je na tom podobně, jako Nokia. Také se zkouší vrátit do hry o nemalé peníze z mobilního byznysu. Na obrázku šéf českého Microsoftu Roman Cabálek. | Jan Sedlak

Microsoft i Nokia si nově navázanou spolupráci pochvalují a tradičně se plácají přes ramena. „Držím palce Nokii, stejně jako držím palce Windows Phone,“ dodal Cabálek. Samotné držení palců ale stačit nebude. Nokia bude muset prodávat, hodně prodávat. Kromě vyladěného produktu toho chce dosáhnout také masivní marketingovou kampaní, kterou už na mnoha trzích rozjela. Výjimkou podle mých informací nebude ani Česko.

Kampaň ponese název „The Amazing Everyday“ (volný překlad „úžasný každý den“) a bude se jednat o klasický mix reklamních spotů, billboardů, tištěné inzerce, kampaní na sociálních sítích a další. Právě virální a sociální kampaně budou pro Nokii hrát důležitou roli. Firma například vydala video na YouTube, na kterém je možné vidět dodání zásilky nových telefonů do Česka.

Kamaráčofty se Seznamem

O ambicích a odhodlanosti ostatně vypovídá i velkolepá a na české poměry netradiční show, kterou uvadající finská kráska uspořádala v Praze ve Slovanském domě. Veřejné mínění mají ovlivňovat také osobnosti českého technologického světa, kterým Nokia rozdala telefony Lumia 800, aby si je mohly vyzkoušet a dále o nich referovat.

Dopomoci k úspěchu nových Lumií má úzká spolupráce se Seznamem. Ten včera spustil nové mobilní vyhledávání pro Windows Phone, které je možné si v Lumii nastavit místo výchozího Bingu. Zástupci Seznamu se nechali slyšet, že pro platformu Microsoftu chystají aplikaci pro Novinky.cz a některé další.

Nokia v loňském roce prodala 78 milionů kusů telefonů se Symbianem. Pro porovnání, Apple jenom za poslední čtvrtletí prodal 37 milionů iPhonů. Podle odhadů by podobné množství Lumií mohla Nokia prodat za celý letošní rok. Podíl Symbianu naopak bude klesat.Nokia v loňském roce prodala 78 milionů kusů telefonů se Symbianem. Pro porovnání, Apple jenom za poslední čtvrtletí prodal 37 milionů iPhonů. Podle odhadů by podobné množství Lumií mohla Nokia prodat za celý letošní rok. Podíl Symbianu naopak bude klesat. | Jan Sedlak

Nokia dlouhodobě u uživatelů boduje se zdarma dostupnými mapami a nejinak tomu bude i v případě nové platformy. „Mapy jsou stále jednou z nejžádanějších funkcí na mobilních telefonech,“ řekl šéf zdejší Nokia Petr Kasa, když oznamoval dostupnost map i pro české zákazníky.

„Na bitevním poli mobilních ekosystémů jednoznačně figuruje několik silných soupeřů,“ okomentoval situaci okolo mobilního byznysu výkonný šéf Nokie Stephen Elop. „S telefony Lumia jsme ukázali, že do tohoto pole patříme.“ Nokii každopádně čeká velice zajímavý rok. Stejně jako a samotný . Na letošním mobilním kongresu v Barceloně by mělo být jasné, jak se celá situace dál vyvíjí.

Prodej Symbianů za poslední čtvtletí klesl na všech významných trzích. Ve Spojených státech téměř o 80 procent. Kromě chytrých telefonů chce ale Elop zabodovat také s levnými telefony pro rozvojové země.Prodej Symbianů za poslední čtvtletí klesl na všech významných trzích. Ve Spojených státech téměř o 80 procent. Kromě chytrých telefonů chce ale Elop zabodovat také s levnými telefony pro rozvojové země. | Jan Sedlak

Trh hodnotí současnou situaci ve Finsku optimisticky. Akcie společnosti i přes oznámenou ztrátu posílily o necelá 4 procenta, obchodují se za zhruba 5,5 dolaru. Ještě na přelomu let 2007 a 2008 se hodnota cenných papírů pohybovala kolem 40 dolarů a na přelomu tisíciletí to dokonce bylo téměř 60 dolarů.