Nokia potřebuje peníze, vydá dluhopisy za 750 milionů eur

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610 Zdroj: profimedia.cz

Finskému výrobci mobilních telefonů Nokia se dramaticky snižují peněžní rezervy. Špatnou finanční situaci chce firma vylepšit vydáním dluhopisů za 750 milionů eur.

Dluhopisy se splatností do roku 2017 bude nabízeny institucionálním investorům. Zprávu s odvoláním na firemní zdroje přinesl server FT.de.

Nokia jen letos utrpěla ztráty ve výši přibližně 3,3 miliardy eur. Hotovostní rezervy společnosti se během jednoho roku zmenšily o třetinu na téměř 3,56 miliardy eur. Ve třetím čtvrtletí letošního roku Nokia prodělala 969 milionů eur a šlo o šestou čtvrtletní ztrátu v řadě. Mezinárodní ratingové agentury z tohoto důvodu výrazně snížily hodnocení firmy. To pro společnost mimo jiné znamená zdražení nových půjček.

Nokia je nyní doufá, že modely Lumia 820 a 920 s novým operačním systémem Windows Phone 8, budou mít po listopadovém vstupu na trh úspěch. Zároveň firma oznámila že se levnější model Lumia 510 bude prodávat v Indii, Číně a Latinské Americe za cenu kolem 200 dolarů. Tento model ještě funguje s Windows Mobile 7.5.