Nokia se vrací do černých čísel, trhu s mobily vládnou Apple a Samsung

ilustrační foto

ilustrační foto

Škrty a nové Lumie konečně přinesly Nokii ovoce, ale hlavní roli dál hrají nedostižní Samsung a Apple. Celkem se v posledním čtvrtletí loňského roku prodalo půl miliardy mobilů.

Pouze tři výrobci v historii dokázali zaznamenat více než miliardový zisk z mobilních telefonů v rámci jednoho čtvrtletí. Řeč je o Nokii, Applu a Samsungu, největších hybatelích trhu ať už teď nebo v minulosti. Poslední dva jmenovaní miliardovou metu v posledních letech dokonce mnohonásobně překračují s tím, že Apple je podle odhadů ještě o výrazný kus před Samsungem. Americký výrobce v posledním čtvrtletí zaznamenal zisk z iPhonů přesahující 7 miliard eur. Ostatním výrobcům se o tak astronomických částkách ani nezdá, proto když se mobilní divize Nokie díky sérii škrtů konečně dostala zpět z červených čísel, rázem se se ziskem 276 milionů eur stala třetím nejúspěšnějším výrobcem mobilů, alespoň tedy v minulém čtvrtletí.

Podle společnosti Strategy Analytics se v posledním čtvrtletí roku 2012 prodalo 493 milionů mobilů, o 10,8 procenta více než ve stejném období roku 2011. Minulý kvartál byl tedy podle očekávání rekordní.

Vývoj zisků výrobců mobilů v milionech eur po čtvrtletích za osm letVývoj zisků výrobců mobilů v milionech eur po čtvrtletích za osm letVývoj zisků výrobců mobilů v milionech eur po čtvrtletích za osm let | Mobilmania.cz

Zásluhu na tom mají čtyři z největších výrobců mobilů na trhu, jejichž růst shodně překročil 10 procent. Zbytek výrobců se propadl, především Motorola a Blackberry, kteří ve druhé polovině minulého roku poněkud stagnovali. Zatímco Blackberry už představilo novinky s novým systémem, u Motoroly se spekuluje o přípravě X Phonu, který má navázat na androidové referenční modely řady Nexus. Smartfonů se v minulém čtvrtletí prodalo 217 milionů, o 40 procent více než v loňském čtvrtém kvartálu.

Za celý rok 2012 se prodalo 1,633 miliardy telefonů, z toho 670 milionů smartfonů a následující graf ukazuje, jakým způsobem tato čísla protáhla historické křivky. Rostoucí trend s mírným zaškobrtnutím v roce 2009 byl loni zpomalen pro celkové prodeje všech mobilů, smartfony však znovu rostly vysokým tempem stejně jako každý rok od nástupu iOS a Androidu.

Podíly na trhu mobilních telefonů / smartfonů ve čtvrtém čtvrtletí 2012Podíly na trhu mobilních telefonů / smartfonů ve čtvrtém čtvrtletí 2012Podíly na trhu mobilních telefonů / smartfonů ve čtvrtém čtvrtletí 2012 | Mobilmania.cz

Pozici jedničky na trhu všech mobilů i na trhu smartfonů si v závěru loňského roku udržel Samsung. Nokia prodala 4 miliony Lumií Windows Phone a necelé 3 miliony symbianových telefonů, což ji ale řadí až na devátou pozici mezi výrobci chytrých mobilů. Přes 75 procent její nabídky tvořily o Vánocích levné telefony Series 40. Vysoký zájem o smartfony Huawei způsobil, že se na třetí místo na poprvé dostal čínský výrobce. Bezplatná licence pro Android a levná čínská výroba láká na trh stále více malých výrobců, jejichž podíl dosáhl v součtu už 20 procent, pokud jde o smartfony. Tito méně známí, většinou regionální výrobci jsou zodpovědní dokonce už za 28 procent všech prodaných telefonů.

Z jednoho telefonu utržil v průměru nejvíce podle očekávání znovu Apple, ale nebylo to o moc víc než v minulých letech. Ani přesto, že nový iPhone 5 je dražší než starší modely, což znamená, že právě starší modely, které Apple ponechal v prodeji, mají na jeho tržbách stále vysoký podíl, byť konkrétní čísla za jednotlivé generace iPhonu výrobce neudává. Mezi ryzí výrobce smartfonů jako Blackberry, Motorola a HTC se vklínil Samsung, který sice prodává i hloupé modely, ale úspěchy drahých smartfonů řady Galaxy S a Galaxy Note mu zajistily nejvyšší nárůst průměrné prodejní ceny.

Průměrné prodejní ceny telefonů podle výrobců ve čtvrtém čtvrtletí let 2011 a 2012Průměrné prodejní ceny telefonů podle výrobců ve čtvrtém čtvrtletí let 2011 a 2012Průměrné prodejní ceny telefonů podle výrobců ve čtvrtém čtvrtletí let 2011 a 2012 | Mobilmania.cz