Novým členem Rady ČT je bývalý šéf kabinetů premiérů Šarapatka

Zdeněk Šarapatka

Zdeněk Šarapatka Zdroj: Dan Materna, EURO

Novým členem Rady České televize (ČT) se stal Zdeněk Šarapatka, který vedl premiérské kabinety Miloše Zemana a Stanislava Grosse. Poslanci mu dnes dali v tajných volbách přednost mimo jiné před sportovním ředitelem olympijského výboru a bývalým kanoistou Martinem Doktorem. Patnáctičlenná rada veřejnoprávní televize tak bude kompletní, podobně jako Rada Českého rozhlasu a Rada pro rozhlasové a teevizní vysílání, uvedl předseda volebního výboru Martin Kolovratník (ANO).

Kromě Doktora byl Šarapatkovým protikandidátem geolog Václav Cílek. Ze 155 odevzdaných hlasů ale dostal jen deset, Doktor 44 a Šarapatka 93 hlasů.

Patnáctičlenná Rada České televize je orgánem, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do její působnosti patří například právo jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet a kontrolovat plnění rozpočtu ČT. Členové Rady jsou voleni na šest let, každé dva roky je volena třetina členů.

Obhajoba České televize