Operátoři tratí miliardy: sociální aplikace vytlačují SMS

Služba Whatsapp

Služba Whatsapp Zdroj: the-area51.com

Mobilní operátoři ve světě loni na tržbách přišli téměř o 14 miliard dolarů, kvůli ztrátám v oblasti textových zpráv. K takovému závěru dospěla analýza firmy Ovum. Esemesky totiž začínají mít silného konkurenta – sociální aplikace pro smartphony, které umožňují přes internet zasílat vzkazy. Jsou to například služby Whatsapp, Blackberry Messenger nebo také chat na Facebooku.

Ovum ve své zprávě vycházela z dat globálně nejrozšířenějších sociálních aplikací ve smartphonech. Data ukázala, že posílání vzkazů z chytrých telefonů přes sociální aplikace je stále populárnější. Je tak totiž možné se vyhnout platbám za esemesky. Studie došla k závěru, že pro mobilní operátory bude nezbytné začít s vývojáři aplikací úžeji spolupracovat.

Nutné je ovšem podotknout, že Ovum do vyčíslení ušlého zisku operátorů z úbytku SMS nezapočítal výnosy, které mají operátoři naopak navíc - za nárůst datových přenosů přes mobilní internet.

Služba WhatsappSlužba WhatsappSlužba Whatsapp | the-area51.com

Analytik James Barford z firmy Enders pro BBC uvedl, že i když se vyčíslené ztráty operátorů kvůli oslabeným esemeskám zdají vysoké, vzkazy přes sociální aplikace hrají v celku mobilní komunikace zatím stále jen malou roli.

„Většina lidí tyto aplikace využívá, aby se vyhnula zasílání textových zpráv do zahraničí. Vzkazy přes sociální aplikace jsou pak také často pouze alternativou pro jiné bezplatné služby, jako je například e-mail,“ podotýká Barford.

Podle Barforda pro operátory ze sociálních „vzkazovacích“ aplikací nemusí plynout větší nebezpečí, pokud budou schopni správně nastavit u esemesek a dalších služeb ceny. „Lidé mobilní sítě ke komunikaci používat chtějí dál a jsou ochotni za to i rozumně platit,“ uzavřel Barford.