Ošálil Gates firmu Novell nebo ne? Soudci se nedokážou shodnout

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: CTK/AP/Michael Sohn

Federální porota se v pátek nedokázala shodnout na verdiktu v případu žaloby, kterou na Microsoft v roce 2004 podala konkurenční společnost Novell. Ta se domáhá jedné miliardy dolarů (téměř 19 miliard korun) za to, že ji Microsoft prý poškodil a nečestným postupem na trhu prosadil svůj operační systém Windows 95. Tento případ na křeslo svědka minulý měsíc na dva dny přivedl i šéfa Microsoftu Billa Gatese, napsala dnes agentura AP.

Zástupci Novellu tvrdí, že Gates jejich firmu ošálil, aby si myslela, že Microsoft do svého nového operačního systému zakomponuje i textový editor WordPerfect, jehož výrobcem byl Novell. Microsoft si to ale pak rozmyslel; podle tvrzení Novellu proto, že se Gates bál, že je WordPerfect až příliš dobrý program. Novell uvedl, že byl později nucen program WordPerfect prodat se ztrátou asi 1,2 miliardy dolarů (zhruba 22,6 miliardy korun v dnešním kurzu).

Soud začal před dvěma měsíci a porotcům byl případ předložen ve středu. Po řadě nejasností a několika zmatených dotazech ale porotci soudci J. Frederickovi Motzovi oznámili, že jsou od pátečního večera ve slepé uličce a nedokážou se dohodnout. Soudce je opakovaně vyzval, aby to zkoušeli dál. „Byl to velmi dlouhý a nákladný proces,“ řekl Motz porotě.

Nakonec ale 12 porotců soudci sdělilo, že jsou „beznadějně“ zablokovaní. Obhájcům později sdělili, že konečnému rozhodnutí bránil jediný z nich, který odmítl hlasovat ve prospěch žaloby Novellu. „Pevně se držel svých názorů na technické důkazy a odmítal ustoupit,“ řekl obhájce Novellu Jeffrey Johnson.

Společnost Novell oznámila, že se pokusí případ znovu otevřít s jiným soudcem. „Jakkoli je to technicky spletitý případ, doufáme, že přesvědčíme další porotu, že naše tvrzení jsou opodstatněná,“ řekl firemní poradce Novellu Jim Lundberg. Microsoft oznámil, že dá soudu návrh požadující, aby soudce žalobu Novellu odložil nadobro a zabránil druhému procesu.