Peníze se zpozdí, bojí se filmaři

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Čekání českých filmových producentů na peníze na nové projekty ze Státního fondu kinematografie bude možná delší, než původně předpokládali. Fond, jenž vznikl zákonem letos k 1. lednu, nemůže rozdělovat peníze do doby, než nový systém schválí Evropská komise. Původně to mělo být již v dubnu, ale nestalo se. Řada odborníků tvrdí, že schválení může přijít až za několik měsíců, což znamená další odklad připravovaných projektů. Pro letošní rok čeká na rozdělení celkem 120 milionů korun.

„Bohužel to nevypadá, že by byl fond v krátkém čase spuštěn. Je to pro nás docela obtížná situace, protože řada projektů kromě vstupů České televize potřebuje i státní grant,“ uvedla vedoucí Filmového centra ČT Helena Uldrichová. „Ale může se stát, že fond bude spuštěn až na podzim, takže veškeré krátkodobé koncepce, které fond zatím prezentoval, jsou zatím pouze na papíře,“ dodala.

Ředitelka fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková deníku E15 řekla, že informace o podzimním termínu notifikace jsou jen spekulací. Aktuální stav je takový, že bylo ukončené schvalovací kolo po jednotlivých generálních ředitelstvích Evropské komise. Fond by tak měl nyní dostat další doplňující dotazy. „Hovořila jsem s lidmi z Evropské komise minulý týden, notifikace by mohla být v červenci,“ uvedla.

Bez notifikace systému od Evropské komise nemůže fond vyhlašovat nové výzvy pro tvůrce, a ti se tedy o peníze ani nemohou přihlásit. Situace je o to těžší, že ani předchozí Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie nemohl rozdělovat téměř žádné peníze, neboť loni již do něj nepřispívala ČT z příjmů z reklamy, neboť přišla o reklamu na ČT1. Zároveň ale do fondu ještě nepřispěly komerční televize právě ze svých reklamních výnosů.

ČT posílí v nadaci pro scenáristy Filmová nadace RWE a Barrandov Studia, která na základě žádostí uděluje granty autorům perspektivních scénářů a námětů, změní podobu. Výrazněji než dříve se do ní vloží Česká televize, která má dosud postavení hlavního partnera. Nový systém by měl mimo jiné přiřknout ČT předkupní právo na vybrané scénáře a náměty. „Pravidla byla přepracována tak, že výrazně zatraktivní nadaci pro autory a producenty,“ uvedla vedoucí Filmového centra ČT Helena Uldrichová.