Pokuta půl miliardy eur. Evropa potrestala Microsoft

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise potrestala americkou softwarovou společnost obří pokutou 561 milionů eur (14,3 miliardy korun) kvůli tomu, že neposkytla uživatelům požadovanou možnost výběru internetového prohlížeče v operačním systému Windows.

Regulátoři Evropské unie potrestali americký Microsoft kvůli nedodržování dohody z roku 2009, podle které má firma uživatelům nabízet možnost výběru webového prohlížeče.

Evropská komise začala loni v červenci vyšetřovat, zda Microsoft nařízení dodržuje. Microsoft tehdy uvedl, že mu v poskytování nabídky prohlížečů zabránila technická chyba, a dodal, že podniká kroky k vyřešení tohoto problému. Evropská unie zatím ale nápravu nezaregistrovala.

Evropská komise v prosinci 2009 přijala nabídku Microsoftu, která měla umožnit spotřebitelům v Evropě užívat i konkurenční internetové prohlížeče. Americká společnost se tak vyhnula citelné pokutě. Komise vinila Microsoft z monopolizace trhu internetových prohlížečů. Vadilo jí, že firma svůj prohlížeč Internet Explorer přidává jako součást svého operačního systému, takže spotřebitelé nemají důvod hledat jiný prohlížeč od jiného výrobce.

Výstraha pro ostatní

Microsoft původně na vyšetřování komise odpověděl návrhem, podle něhož by ve svém klíčovém produktu žádný prohlížeč nenabízel. S tím komise nesouhlasila, a firma tak přišla s nabídkou instalovat do operačního systému přímý přístup k jednomu ze 12 prohlížečů, který si uživatel vybere.

Experti čekají, že regulátoři budou chtít využít případu Microsoftu k odrazení jiných firem od porušování nařízení EU. „Regulátoři budou chtít přijít s precedentem. Vzhledem k velikosti Microsoftu a délce trvání kauzy čekám, že pokuta by mohla být vysoká,“ uvedla po zahájení šetření právnička Rachel Bicklerová z Nabarro.

Podíl prohlížeče Internet Explorer v Evropě dlouhodobě klesá – od roku 2008 se smrsknul zhruba o polovinu na 29 procent. Nejvíc uživatelů přešlo na Google Chrome.