Poslanci po měsících debat schválili výroční zprávy České televize za rok 2016 a 2017

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Šéf České televize Petr Dvořák
Poslanecká sněmovna (ilustrační foto)
Žižkovská věž
5
Fotogalerie

Sněmovna ve čtvrtek i přes kritiku části poslanců schválila výroční zprávy o hospodaření a činnosti České televize za roky 2016 a 2017. Odkládané projednávání zpráv ČT bylo sledované, protože jejich opakované neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady, která volí a odvolává generálního ředitele televize. ČT na twitteru sdělila, že vítá schválení zpráv navzdory zkresleným informacím, které podle televize v diskusi ve Sněmovně zaznívaly. Poslanci budou ještě projednávat zprávy ČT za rok 2018.

Poslanci nejprve ve čtvrtek dopoledne schválili zprávy ČT o hospodaření a činnosti za rok 2016. Zprávu o činnosti projednávala Sněmovna od letošního ledna. Pro schválení zprávy o činnosti ČT za rok 2016 hlasovalo 120 poslanců ze všech klubů kromě SPD, KSČM a nezařazených poslanců. Pro schválení zprávy o hospodaření hlasovalo 118 poslanců, proti ní hlasoval například Pavel Juříček (ANO) a Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Poslanci nepřijali Juříčkův návrh, aby Sněmovna vzala na vědomí, že hospodaření ČT je schodkové a udržitelné jen do roku 2021. V návrhu mimo jiné stálo, že existují podezření, podle nichž ČT porušovala zákon o zadávání veřejných zakázek. Juříček při předchozím jednání minulý týden Sněmovně řekl, že si nechal zpracovat prověrku hospodaření ČT. Na základě prověrky mluvil o pomalu umírající organizaci. Česká televize ale uvedla, že je to falešný audit. Komora auditorů označila audit za nevěrohodný, nestandardní, zmatečný a místy zcela nesmyslný.

Sněmovna ve čtvrtek přijala část návrhu doprovodného usnesení Milana Ferance (ANO). V něm doporučila Radě ČT, aby při schvalování rozpočtu televize na příští a další roky důkladně a s péčí řádného hospodáře prověřovala jednotlivé nákladové položky za účelem efektivního využití peněz získaných od koncesionářů.

Vpodvečer pak poslanci schválili také zprávy ČT za rok 2017. Zpravodaj Petr Dolínek (ČSSD) ke zprávě o činnosti ČT uvedl, že rok 2017 zejména v souvislosti se sněmovními volbami a vládní krizi byl náročný, když televize musela udržovat nestranný pohled na dění. Domnívá se, že televize obstála a nesklouzla ke komentářům, které nemají ve veřejnoprávních médiích místo.

Řada poslanců ČT naopak kritizovala. Například Jiří Valenta (KSČM) uvedl, že považuje za "kardinální problém" nemožnost zjistit platy některých moderátorů. Poslanec SPD Jiří Kobza zase tvrdil, že v pořadech dětského kanálu ČT jsou podprahové informace. Poslanec Václav Klaus (Trikolora, dříve ODS) prohlásil, že chce předložit zákon, který by zavedl dobrovolnost koncesionářských poplatků.

"V diskusi zaznívalo mnoho falešných argumentů a je pozitivní, že Sněmovna rozhodovala na základě faktů a zkresleným informacím nepodlehla," sdělila ke schválení zpráv ČT na twitteru.

Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy ČT, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Odklady projednávání zpráv ČT vzbuzovaly pozornost. Zákon o České televizi totiž říká, že Sněmovna může odvolat radu ČT, pokud poslanci dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti, nebo výroční zprávu o hospodaření. Členy rady volí Sněmovna a televizní rada volí šéfa ČT.