PR agentura prý ve velkém přepisovala Wikipedii ve prospěch klientů

Wikipedia

Wikipedia

Bell Pottinger – jedna z největších britských PR agentur – je podezřelá z toho, že v internetové encyklopedii Wikipedia ve velkém měnila hesla o klientech, aby zlepšila jejich image. Wikipedia zakázala možnost editovat obsah asi 10 uživatelům, kteří jsou na agenturu navázáni. Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales pro BBC uvedl, že Bell Pottinger takto své klienty zesměšnila. Týká se to třeba filmového producenta Paramount.

Agentura Bell Pottinger připustila, že hesla na Wikipedii měnila, ale dodala, že nikdy neudělala nic nelegálního. Wales ale upozornil, že eticky jsou takové zásahy velmi problematické.

„Zatím jsem nikdy takový případ neřešil. PR firmy přece mají etické předpisy, které by podobné chování měly vyloučit,“ uvedl v reakci na aféru zakladatel Wikipedie.

Na vytváření hesel Wikipedie se může podílet kdokoli, pravidla webu ale na editory apeluje, aby se striktně vyhýbali zásahům do obsahu, se kterým je pojí osobní nebo obchodní zájmy.

Na podezřelé aktivity na Wikipedii upozornil blogger a IT konzultant Tim Ireland, který si všiml několika úprav uživatele „Biggleswiki“, který je s agenturou spojený. Na stránkách některých firem přidával pochvalné poznámky nebo naopak odstraňoval negativně laděné zmínky.