Pragosport koupil vysílací práva na fotbalovou ligu do roku 2024

Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

Vlastníkem vysílacích práv na první a druhou fotbalovou ligu bude nadále společnost Pragosport. Práva měla ještě na příští dva roky, ale v pondělí se dohodla s Ligovou fotbalovou asociací na koupi práv až do roku 2024. Následně pak práva na vysílání v Česku a na Slovensku přeprodala na sezony 2018/19 až 2021/22 společnosti O2 TV.

Pragosport vedený bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Jaroslavem Vackem vlastní mediální a audiovizuální práva na fotbalovou ligu od února 2014, předtím je měla dnes již neexistující společnost KPS Media. Nejprve je Pragosport získal na čtyři roky, pak byla dohoda prodloužena až do roku 2020. Finanční podmínky nebyly zveřejněny, ale v médiích se spekulovalo o částce 120 milionů korun na sezonu.

Nová smlouva má být i kvůli změně hracího systému a většímu počtu zápasů lukrativnější. Podle serveru Seznam Zprávy nabízel Pragosport 150 milionů.

"Nesmím ani naznačovat finanční stránku. Je to ale mimořádný kontrakt v podmínkách českého profesionálního sportu. O tom jsem přesvědčený," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Šlo o jedinou oficiální nabídku. Zájem údajně měla i mediální agentura Médea, kterou vlastní Jaromír Soukup, majitel televize Barrandov. Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík jako bývalý člen vedení Médey prezentoval ligovým klubům tento zájem, přičemž se mělo jednat až o 180 milionů korun za sezonu, ale k oficiálnímu jednání nedošlo. V dubnu LFA oznámila, že bude jednat s Pragosportem o detailech smlouvy.

"Na minulém grémiu jsme dostali od klubů mandát k jednání s Pragosportem a v pondělí jsme smlouvu prodloužili," řekl Svoboda.

Následně O2 TV na tiskové konferenci oznámila, že od Pragosportu odkoupila práva pro televizní a online vysílání pro ČR a Slovensko a že plánuje vysílat všechna utkání, z toho minimálně 105 přenosů v nejvyšší televizní kvalitě, další ve streamingové kvalitě. Dosud měla maximálně dva přenosy z každého kola a dělila se o volby s Českou televizí. Podle smlouvy však O2 TV musí alespoň jeden zápas z každého kola umožnit vysílat na volně šiřitelném kanálu.