Praha 13 si chce pořídit dům pro seniory za čtvrt miliardy od privátu

seniorky

seniorky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Třináctá městská část chce svým seniorům pořídit nový domov. Do objektu se 110 až 120 lůžky se chystá investovat čtvrt miliardy korun, které získala z privatizace bytů. Tento chvályhodný počin ovšem vzbuzuje pochybnosti některých zastupitelů. Samotnou myšlenku nikdo nerozporuje – dům pro seniory městská část s více než 60 tisíci obyvateli potřebuje –, nelíbí se jim ale způsob, jakým si jej chce radnice opatřit.

Praha 13 hledá ve výběrovém řízení dodavatele, který má vhodný objekt pro rekonstrukci nebo pozemek pro výstavbu domova pro starší občany. Zájemce může mít i jen smluvně zajištěno vlastnictví takové nemovitosti. Městské části pak předá kompletní dokončený dům. Podobným způsobem a za podobnou částku se letos radnice neúspěšně pokoušela pořídit si stovku nájemních bytů.

„Někdo už asi předem ví, který rozestavěný dům, a možná třeba nějaký ne zcela vydařený developerský záměr, na Praze 13 to nakonec má být. Možná je vlastně i jedno, zda z něj nakonec bude dům pro seniory nebo třeba ty startovací byty,“ říká opoziční zastupitelka za Evropské demokraty Olga Sedláčková.

Jinak si neumí vysvětlit, proč městská část nepostupuje standardním způsobem: nevypracuje studii, jak by měl dům pro seniory optimálně vypadat a fungovat, na architektonickou podobu nevyhlásí soutěž a následně nevybere stavební firmu.

S blížícími se komunálními volbami rozjíždějí velké investice i další městské části
Na to, aby zahájily nebo zasmluvnily akce, kterými se budou moci blýsknout před voliči, už jim zbývá poslední rok. Jedenáctá městská část chce investovat do nákupu nových nájemních bytů až 600 milionů korun. Na pořízená novostavby s až dvěma stovkami nájemních bytů vyhlásila v pořadí druhé výběrové řízení. Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský prý myslí především na mladé rodiny, které by chtěl udržet na Jižním městě. Radnice nyní privatizuje zhruba tři tisícovky obecních, za které by měla utržit zhruba 1,5 miliardy.

Mluvčí městské části Samuel Truschka argumentuje, že městská část nemá žádný vlastní pozemek. Podle zastupitelky Sedláčkové by ale radnice takovou parcelu mít mohla. Praha 13 už totiž několik měsíců vyjednává s městem Prahou o využití jeho pozemku vytipovaného právě pro domov pro seniory, který už má i stavební povolení. Magistrát přitom vyjádřil ochotu třináctce parcelu převést – sám tam stavět nechce.

„Tento pozemek je pro takový projekt velmi vhodný, je umístěn v sídlišti, velmi blízko stanice metra a kulturního domu Mlejn a rovněž v dosahu obchodů a služeb. Navíc je pozemek obklopen zelení, která byla již s výhledem výstavby domu pro seniory upravena a tato úprava byla financována z fondů EU,“ dodává Sedláčková.

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce