Příjem šéfa Applu letos klesne o 99 procent

Tim Cook (Profimedia)

Tim Cook (Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Roční příjem šéfa společnosti Apple se meziročně výrazně sníží. Celkem Tim Cook letos vydělá 4,17 milionu dolarů. To je však jen zlomek loňské částky, když jako bonus získal balík akcií v hodnotě 376 milionů dolarů.

Do letošního příjmu Tima Cooka je zahrnut roční plat 1,36 milionu dolarů a bonus 2,8 milionu. V loňském roce Cook získal 378 milionů dolarů, z toho 376 bylo ve formě akciového podílu. Loňský plat Tima Cooka se tak stal jedním z historicky nejvyšších. Údaje vyplývají z povinné zprávy pro akciový trh a zveřejnil je server Welt.de. Tim Cook řídí společnost od roku 2011, když ho vedením před svou smrtí pověřil spoluzakladatel Apple Steve Jobs.

Vývoj akcií Applu za poslední rok

Vývoj akcií Applu za poslední rokVývoj akcií Applu za poslední rok | Yahoo

Akcie společnosti Apple od zářijového vrcholuv klesly o 27 procent. Přičítá se to zejména sílícímu konkurenčnímu tlaku společností Google a Samsung. Přes aktuální pokles ceny akcií, zažil Apple celkově výborný rok a tržní hodnota firmy meziročně vzrostla. Růst zaznamenaly tržby i zisk. Akcie Applu jsou nyní 35 procent nad úrovní, kdy Cook převzal nejvyšší funkci. Z říjnového maxima 700,10 dolarů však ztratily víc než čtvrtinu hodnoty.

Finanční ředitel Peter Oppenheimer obdrží podle serveru Welt.de bonus pro rok 2012 ve výši 68,6 milionu dolarů.

Počet prodaných iPhonů

Vývoj počtů prodaných iPhonů (v mil. kusů) po čtvrtletích za pět letVývoj počtů prodaných iPhonů (v mil. kusů) po čtvrtletích za pět let | Mobilmania.cz