Prima prodá regionální televize v síti R1

Televize Prima se zbaví svých regionálních televizních studií, sdružených v síti R1. Prodej se týká televize Genus TV (vysílá na Liberecku), Zak TV (Plzeň) a TV Morava (Olomouc). Další člen sítě TV Lyra (Ústí nad Labem) by se měl zavřít. Uvedl to Marek Singer, ředitel Primy, která síť R1 ovládá prostřednictvím dceřiné firmy Regio Media.

Zak TV a Genus TV se rovněž přestanou od 1. ledna připojovat do programu Prima love. R1 již dříve ukončila vysílání televizí Vřídlo (Karlovarsko) a Dakr (Chomutovsko).

Druhá komerční televize přestala malá televizní studia potřebovat poté, co se rozhodla razantně ukončit svůj spor s Regionální televizní agenturou (RTA), kterou ovládá miliardář a akcionář PPF Jiří Šmejc. Prima od 1. ledna vrací svou „hlavní“ licenci a začne používat licenci Prima family. S licencí „hlavní“ Primy je totiž spojena podmínka o nutnosti sdílet vysílací kmitočty v určitých časech s regionálními vysílateli, mimo jiné s RTA. R1 vlastně vznikla jako protiváha RTA. Licence Prima family podobnou podmínku neobsahuje.

Dcera Primy Regio Media v lokálních studiích držela vždy majoritu, většinou 51 procent, zbytek pak připadl na regionálního akcionáře. V případě Genus TV to je podle obchodního rejstříku společnost S group holding, u Zak TV podnikatel Alois Valtr a u TV Morava tři podílníci Oldřich Kovařík, Vít Číhal a Martin Berka. Podle zápisu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se podíl Regio Media v Genus TV převede na S group holding.

RTA bojuje o prostor, zažalovala Primu

Ve sporu RTA a Primy přibyla další žaloba. RTA podala u soudu v Praze určovací žalobu na firmu FTV Prima, kterou chce zachovat dosavadní model připojování regionů do vysílání „hlavní“ Primy. TV Prima naopak již dříve zažalovala RTA kvůli údajnému šíření nepravdivých informací.