Prima rozjíždí videopůjčovnu, CME ji zavírá

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer Zdroj: CTK/Michal Krumhanzl

Konkurence na trhu internetových videopůjčoven sílí. Televize Prima family za několik týdnů rozjede službu PrimaPlay.cz, která se inspiruje videopůjčovnou ViaPlay mateřské švédské firmy MTG. Druhá domácí komerční televize dosud dodávala svůj obsah do služby Stream.cz, již vlastní Seznam.cz. „Start PrimaPlay vidíme spíše na konec února. Spolupráce se Seznamem se zredukuje,“ uvedl ředitel Prima family Marek Singer.

Prima zatím tají, co konkrétně bude tvořit nabídku její videotéky a jaké budou cenové podmínky. „Obsah PrimaPlay zveřejníme v nejbližších dnech,“ reagoval mluvčí Prima family Marek Winkler. Podle informací E15 základ služby budou tvořit především seriály a pořady Primy, například díly seriálu Cesty domů.

Majitel konkurenční Novy, bermudská CME, naopak aktivity na tomto poli v Česku tlumí. V uplynulých dnech pro malý zájem zavřela videopůjčovnu Cinema.cz, která spadala pod dceřinou firmu Bontonfilm. CME si ponechala jen videopůjčovnu Voyo.cz, která patří provozovateli Novy, firmě CET 21.

Cinema.cz odstartovala teprve loni na jaře. Již od počátku šlo o nechtěné dítě, neboť těsně před startem služby firmu Bontonfilm koupila za 218 milionů korun společnost CME Media. Pro B. V. Bontonfilm se tak stal sesterskou společností CET 21, která již provozovala Voyo.cz. Bylo jasné, že dříve nebo později se jedna ze služeb zavře.

Voyo.cz momentálně nabízí podle mluvčí Novy Marie Fianové pro měsíční předplatitele 400 filmů a deset seriálů. Pro jednotlivá přehrání je k dispozici necelých 300 filmů. „V rámci předplatného máme smlouvu především s nezávislými distributory (HCE, Daro, Blue Sky Film Distribution, Bontonfilm, Artcam), s Ateliéry Bonton Zlín a s lokálními producenty. Intenzivně jednáme s velkými hollywoodskými studii,“ upřesnila Fianová.

Do upevnění pozice na trhu mohutně investují i majitelé finanční skupiny J&T, kteří vlastní společnost Topfun Media. Ta v Česku provozuje internetovou videopůjčovnu. Topfun Media se podařilo uzavřít smlouvy o dodávání obsahu s 50 filmovými distributory, producenty a studii včetně velkých hollywoodských hráčů Warner Bros. a Universal Pictures. Od února přibudou Paramount Pictures a Walt Disney. V současné době Topfun disponuje celkem 1400 filmy všech kategorií. Videoslužba rovněž od 1. února startuje platformu Topfun Live Pay TV, která na webu, v hybridní televizi Samsung nebo v tabletech s Androidem nabídne zavedené tematické TV kanály.