Rupert Murdoch končí v čele svých médií, vedení předává synovi

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch Zdroj: ČTK / AP / Mary Altaffer

Rupert Murdoch se rozhodl zakončit svou sedmdesátiletou kariéru, během níž vybudoval rozsáhlé mediální impérium. Původem australský mediální magnát opustí vedení Fox Corporation i News Corporation, v čele obou firem jej vystřídá jeho syn Lachlan. Ke změně ve vedení dojde v polovině listopadu, oznámila News Corporation.

„Naše společnosti jsou v dobrém zdravotním stavu, stejně jako já," napsal v dopise zaměstnancům 92letý podnikatel. „Máme všechny důvody k optimismu ohledně nadcházejících let – já rozhodně ano, a plánuji se jich zúčastnit. Ale boj za svobodu slova a v konečném důsledku i svobodu myšlení nebyl nikdy intenzivnější,“ cituje z dopisu magazín The Spectator.

Murdoch svá média neopouští docela, nově zaujme post emeritního předsedy správní rady. „Mohu vám zaručit, že ve své nové roli se zapojím do každodenní soutěže nápadů. Naše společnosti jsou komunity a já budu aktivním členem naší komunity,“ uvedl.

Lachlan Murdoch se nově stane předsedou správní rady News Corporation a podrží si své stávající funkce předsedy správní rady a výkonného ředitele Fox Corporation. 

Financial Times už loni na podzim informovaly, že Murdoch připravuje předání svého mediálního podnikání do rukou nejstaršího syna Lachlana. Zároveň prý Murdoch navrhl sloučení Fox Corporation a News Corporation, protože ale Murdochova rodina v News Corp. drží zhruba 40 procent hlasovacích práv, museli by s krokem souhlasit i další akcionáři. 

Rupert Murdoch v mediích podniká od 50. let. Svou News Corporation založil v roce 1980. Roku 2013 se podnik rozštěpil na dvě samostatné entity. Jedna se pod původním názvem zaměřuje zejména na vydávání tištěných novin. Druhá se s názvem 21st Century Fox soustředila na audiovizuální tvorbu. Většinu této společnosti ale později odkoupil konkurenční konglomerát Disney. Její zbytek stále funguje jako Fox Corporation.