Samsung může zpět na australský trh. Věří, že vůči Applu dál posílí

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab

Samsungu zaznamenal jednu vítěznou bitvu v rozsáhlé globální patentové válce s Applem. Australský federální soud zrušil dočasné opatření z října, které jihokorejské firmě u protinožců bránilo v prodeji tabletu Galaxy Tab 10.1. Do prodeje by se tak měl vrátit v pátek. Čeká se ale, že se Apple proti rozhodnutí odvolá. Samsung v poslední době zesiluje snahu o razantnější návrat na tabletový trh – s předělaným modelem se aktuálně také snaží zvrátit zákaz v Německu.

Australský trh je sice poměrně malý, z hlediska globální distribuce ale velmi důležitý. Pro Apple je klíčový i pro šíření produktů v oblasti Asie. Zastavení prodejů tabletu Galaxy Tab 10.1 od Samsungu, který dominuje na poli smartphonů a v oblasti tabletů chtěl začít stahovat poměrně výraznou ztrátu na Apple, tak hrálo americké firmě do karet.

Australský nižší soud dříve rozhodl, že Samsung porušil dva technologické patenty, které se týkají ovládání dotykových displejů. Teď ale nový verdikt pro jihokorejskou firmu znamená v patentové válce, která se odehrává po celém světě, po delší době úspěch. Pokud ještě nedojde k dalšímu zvratu, Samsung by mohl v Austrálii stihnout důležité vánoční prodeje.

„Věříme, že australské soudní rozhodnutí jasně potvrzuje, že právní námitky Applu nejsou podložené,“ uvedla jihokorejská firma. Někteří analytici ale optimismus Samsungu mírní. Podle nich aktuální verdikt zásadnější dopad na vývoj sporů s Applem mít nebude.

„Dá se jen těžko očekávat, že rozhodnutí bude mít větší pozitivní vliv na tabletový byznys Samsungu nebo další právní spory s Applem v jiných zemích. Nedá se ani čekat rychlé obnovení prodejů,“ cituje Reuters názor Songa Myung-suba z HI Investment & Securities v Soulu. „Apple bude tabletům dál dominovat, jeho jediným životaschopným konkurentem je teď Amazon s Kindle Fire,“ dodal.

Samsung se ale hbitě snaží postupně zvrátit zákazy prodejů i v dalších zemích. Kvůli zákazu Galaxy Tab 10.1 v Německu nedávno přišel s předělanou verzí tabletu, kde mimo jiné změnil design a umístění reproduktoru. Jihokorejská firma s pozměněným modelem míří zpátky na tamní trh.

Apple a Samsung vedou spolu patentové spory kvůli smartphonům a tabletům v 10 zemích. Právní bitvu odstartoval Apple letos v dubnu ve Spojených státech, když obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy „otrocky“ kopírují jeho produkty iPhone a iPad.

Samsung naopak minulý měsíc požádal o zákaz prodeje nového telefonu iPhone 4S od Applu v Austrálii a Japonsku. Podobný krok krátce předtím uskutečnil ve Francii a Itálii.