Sdružení firem jako Google, Microsoft, Cisco či Akamai povede Čech

Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC.

Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC. Zdroj: Jan Sedlak

Šéf českého spravovatele národní domény CZ.NIC Ondřej Filip získal další vysoký post v rámci světového internetu. Po jeho nedávném jmenování členem Poradního výboru pro bezpečnost a stabilitu (SSAC) v rámci organizace ICANN byl Filip zvolen do čela neziskového sdružení DNS-OARC. To sdružuje společnosti a organizace po celém světě, mezi které kromě ICANNu a CZ.NIC patří značky jako Google, Microsoft, Cisco, Akamai, McAfee, VeriSign či americký kabelový operátor Comcast.

Centrum operací, analýz a výzkumu systému doménových jmen funguje od roku 2008 a sjednocuje odborníky zabývající se provozováním systémů DNS, zástupce internetových poskytovatelů, správce domén nejvyšší úrovně a kořenových serverů, různé bezpečnostní experty, registrátory domén, vývojáře a výzkumníky. Ti se společně zabývají především analýzou bezpečnostních rizik, statistikami a zpracováváním analýz kolem DNS, internetového systému pro překlad IP adres.

Funkce předsedy představenstva DNS-OARC, kterou Ondřej Filip nově zastává, je neplacená. Jedna z nejvýraznějších osob tuzemského internetu do nejvyššího křesla této organizace míří po dřívějším působení na pozici řadového předsednického člena. Na této pozici byl Filipovi obnoven dvouletý mandát v říjnu roku 2012. Předsedou byl zvolen koncem loňského roku.

Podle plánu

„Zvolení do čela takto významné a důležité instituce vnímám jako ocenění za práci, kterou na poli DNS odvádí celé naše sdružení,“ říká Ondřej Filip ke svému zvolení. „Je pravdou, že CZ.NIC patří mezi nejaktivnější členy DNS-OARC a již řadu let se aktivně podílí na vývoji významných technologických řešení.“

CZ.NIC má jedno z největších výzkumných oddělení, které se na projektech spojených s DNS podílí a Laboratoře CZ.NIC se do výzkmných projektů DNS-OARC zapojují. Jedním z nich je projekt systém pro monitorování DNS provozu DSCng.

CZ.NIC je ostatně celosvětově viditelný v mnoha oblastech. Organizaci chválí nejvyšší vedení ICANNu a velice úspěšné jsou na Vinohradech vyvíjené softwarové nástroje. Systém FRED pohání světové domény a BIRD zase dokázal ve své oblasti porazit Cisco. Šéf Laboratoří CZ.NIC Ondřej Surý, který je jedním ze 7 držitelů „klíče k internetu“, zase dohlíží na vývoj DNS softwaru Knot DNS.

„Při působení v představenstvu DNS-OARC jsem využíval cenných zkušeností z prostředí, v kterém se dennodenně pohybuji. Naše sdružení se jako jeden z nejaktivnějších členů DNS-OARC aktivně podílí na vývoji významných technologických řešení a pomáhá tak zvyšovat reputaci této organizace,“ dodává Filip, jenž byl před koncem roku součástí české delegace v Dubaji hlasující pro svobodu internetu.

Filip už za doby svého působení v předsednictvu DNS-OARC společně se svými kolegy nastartoval změnu organizace a připravil plány pro další rozvoj. Tyto plány mají být nyní postupně naplňovány.