Senát otevřel cestu nové generaci vysílání DVB-T2. Diváky to bude stát pět miliard

Buď si budete muset koupit novou televizi, která umožní přijímat DVB-T2, nebo alespoň set top box.

Buď si budete muset koupit novou televizi, která umožní přijímat DVB-T2, nebo alespoň set top box. Zdroj: Profimedia

Buď si budete muset koupit novou televizi, která umožní přijímat DVB-T2, nebo alespoň set top box.
2
Fotogalerie

Senát dnes beze změny schválil vládní novelu zákona o elektronických komunikacích, která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Tato změna má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. S úplným přechodem se počítá v roce 2021. Novela také posiluje práva klientů mobilních operátorů. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že ČR musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu.

Pro zákon hlasovalo 50 senátorů, sedm jich bylo proti. Senátoři už pak nehlasovali o pozměňovacím návrhu svého ústavně právního výboru, který chtěl mimo jiné odložit nejzazší konec vysílání v dosavadním formátu DVB-T na 30. červen 2022. Schválená verze počítá s termínem 1. února 2021.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) dnes řekl senátorům, že bezplatné volně šiřitelné vysílání sleduje asi 60 procent domácností. Pokud by domácnosti o tuto bezplatnou platformu přišly, musely by se obracet na poskytovatele satelitní nebo kabelové televize, a za ty se již musí platit, popsal.

Ředitel strategie Českých radiokomunikací Marcel Procházka řekl v úterý na jednání senátního hospodářského výboru, že radiokomunikace zvýší do konce roku pokrytí signálem DVB-T2 až na 97 procent obyvatel ČR. "Takže televizním divákům zjednodušíme přechod na standard," ujistil. Radiokomunikace už podle něj začaly certifikovat televizní přijímače, aby se diváci při jejich nákupu lépe orientovali. Poznamenal, že problém bude možné řešit i nákupem set-top boxu za zhruba 500 korun.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák řekl ve výboru, že zákon pokrývá většinu potřebných věcí, ale uměl by si představit i některé další detaily, které by zákon vylepšil. "Ale v celkovém souhrnu vytváří zákonnou pozici, na základě které potom Česká televize bude moci jednat," uvedl.

Novela počítá i s tím, že Česká televize bude muset nabízet při vysílání zahraničních dabovaných filmů nebo seriálů také jejich alternativu v původním znění s titulky.

Novela současně zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a také pokuty operátorům. Zavádí možnost ukládat operátorům pokuty procentem z jejich obratu. Lhůta pro změnu mobilního operátora se má zkrátit ze 42 na deset dní. Nově má také platit, že pokud klient neudělí prokazatelný souhlas s prodloužením smlouvy na dobu určitou, mění se tato smlouva na dobu neurčitou. Sjednocuje také délku výpovědních lhůt u služeb elektronických komunikací na nejvýše 30 dní.

Novela vzbudila v souvislosti s operátory pozornost již při projednávání ve vládě. S kritikou se setkal návrh bývalého ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby operátoři nemohli nabízet jiné ceny než ty ceníkové. Spor byl nakonec hlavní příčinou Mládkova konce ve vládě.