DVB-T2: čtěte vše potřebné o přechodu na nové pozemní digitální vysílání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto: Scom, LG, Samsung

Nejpozději v roce 2021 má dojít k vypnutí současného pozemního digitálního vysílání a bude nahrazeno vysíláním DVB-T2. Co vše nás čeká a nemine?

Na začátku jednu zcela základní věc. Pokud využíváte výhradně satelit, kabelovou televizi či IPTV, tak se vás přechod na DVB-T2 vůbec netýká. Jestli máte naladěné pozemní digitální vysílání, dříve nebo později se vás bude změna určitě týkat. Jaké jsou základní věci, co potřebujete vědět?

Zavádění druhé generace DVB-T děje v souladu s vládním návrhem Strategie rozvoje zemského televizního digitálního vysílání. Předpokládá se, že proces přerodu na DVB-T2 vysílání bude ukončen do konce ledna 2021, kdy se vypne DVB-T vysílání. Cílem je nejen zavést novou normu vysílání, ale také uvolnit 700MHz pásmo (konkrétně frekvence od 694 do 790 MHz).

Po tom sáhnou dle návrhů Evropské komise mobilní operátoři – ti zase díky těmto frekvencím slibují až osminásobné navýšení rychlostí LTE (mobilního internetu). I v této otázce je Česká republika ale ještě na startu a zatím není jasné, kteří čeští operátoři si uvolněné frekvence rozdělí (a jak na nás budou vydělávat).

Pokud máte starší televizor zhruba dva roky a více, budete potřebovat buď set-top-box s DVBT2/HEVC tunerem, nebo si musíte pořídit nový. Jestli chcete mít jistotu při nákupu, že nový televizor splňuje všechny podmínky pro budoucí příjem DVB-T2 vysílání, tak na internetových stránkách www.dvbt2overeno.cz je k dispozici seznam certifikovaných zařízení pro DVB-T2 vysílání s dekodérem HEVC.

Pokud televizor v obchodě honosí příslušným logem, nemusíte mít obavu – přístroj je na budoucí příjem DVB-T2 připravený. Zařízení by mělo být plně kompatibilní i po zvukové stránce nebo pro EPG včetně českých znaků.

Kompletní plán přechodu na DVB-T2 není zatím schválený a očekává se, bude schválen během roku 2018. Teprve pak se přesně dozvíte, kdy DVB-T2 nahradí stávající DVB-T vysílání. Do té doby si nemusíte dělat starosti.

Nicméně DVB-T2 vysílání se už postupně zapíná, aktuálně si ho naladíte v Praze, Brně a Ostravě. Do konce roku 2017 by mělo fungovat celoplošné, nicméně stále pouze přechodné DVB-T2 pokrytí.

Více o tomto tématu čtěte na portále AVmania.cz >>>