Seznamka Tinder vytáhla proti sexuálním útokům. Přidává do aplikace krizové tlačítko

Přibývá podvedených lidí, kteří se chtějí seznámit prostřednictvím internetu.

Přibývá podvedených lidí, kteří se chtějí seznámit prostřednictvím internetu. Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Sexuální útoky k nimž v USA a Británii dochází v souvislosti s využíváním seznamovací platformy Tinder znepokojují její vedení. Mandy Ginsbergová, generální ředitelka firmy Match Group, která Tinder provozuje, uvedla, že se Tinder stane první seznamkou, která investuje do bezpečnostní služby, jež bude řešit mimořádné situace. 

Nové funkce budou zahrnovat pomoc v nouzové situace, sledování polohy a ověřování fotografií. Tinder nabídne modernizovanou aplikaci koncem ledna nejprve v USA. Společnost zatím neuvedla, kdy budou nové funkce dostupné celosvětově.

Mateřská společnost aplikace Tinder, Match Group, která zároveň  vlastní  platformy PlentyOfFish, OkCupid a Hinge, pro server BBC News uvedla, že investovala do společnosti Noonlight, která poskytuje online pohotovostní služby a produkty osobní bezpečnosti, které použije. Výši investice však neprozradila.

Technologie dokáže v případě ohrožení uživatele varovat a přenášet vysoce přesné údaje o poloze. Před schůzkou tak půjde do aplikace uložit informace o osobě s níž se hodláte setkat a čas a souřadnice místa, kde k setkání dojde. Pokud by nastala s potenciálním protějškem krizová situaci stačí v mobilní aplikaci stisknou nové tlačítko a všechny podrobnosti získá bezpečnostní služba, která bude situaci řešit.

Seznamovací společnosti a další online platformy v minulosti čelily kritice za to, že nedělají dost pro ochranu svých uživatelů. V roce 2018 britská policie uvedla, že počet zaznamenaných sexuálních trestných činů týkajících se online seznamovacích webů a aplikací se ve srovnání s dobou před čtyřmi lety téměř zdvojnásobil.

Další nová funkce, která přispěje ke zvýšení bezpečnosti, je ověřování fotografií reálném čase. Ta dokáže on-line vyhodnotit a vyřadit uživatele s falešnou identitou. K ověření se bude používat umělá inteligence podporovaná člověkem, přičemž uživatelé budou požádáni o ověření své identity tím, že dodají několik selfies v reálném čase.

V posledních měsících oznámily nové bezpečnostní záruky i další velké společnosti Uber a Airbnb.